Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümeti, 1974'ten beri kapalı olan ve 'Hayalet Şehir' olarak bilinen Maraş'ın açılması için çalışmalara hız verdi.

KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay Maraş bölgesine girmeden önce NTV canlı yayınına katılarak yapılacakları aktardı.

KKTC Dışişleri Bakanı Özersay'ın konuşmasından satır başları şöyle:  

"Envanter komisyonu üyeleriyle birlikte birazdan kapalı Maraş'a gireceğiz. Daha önce VİP düzeyde bir kaç kez ziyaretim olmuştu. Zaten durumu genel anlamda biliyoruz. kabaca bir takım veriler elimizde var. Bunları güncellemek gerekiyor."

"Şimdi envarter komisyonuyla ile bu konulardan anlayan isimlerle burada inceleme yapacağız. KKTC olarak bir adam atmadan önce verilere, bu binaların mülkiyet durumuna kapalı Maraş'ın eski sahibi olan Kıbrıslı Rumların durumuna bakmak gerekiyor. Bu arada önemli olan şey bireylerin ve vakıflar idaresinin mülkiyete dair haklarına halel gelmeksizin bu envanter çalışmasını yapacağımız yönünde karar almıştık. Şimdi uygulamaya koyuyoruz. Arazide yavaş yavaş bu binaların durumunun ne olduğu, kentin alt yapısının durumunun ne olduğu konut maksatlı olanların durumu açısından bir inceleme yapacağız. Bu inceleme tamamlandıktan sonra da kapalı Maraş'ın ne şekilde gerçek hayatın parçası haline getirileceğine karar vereceğiz. Durağanlığın kapalı Maraş'ın bu şekilde kalmasını kabul etmiyoruz." 

"Her durumda buranın askeri bölge olarak kalması ve buradaki mallara hakkı bulunan insanların burayla hiçbir bağının olmaması gibi bir yaklaşım sürdürülemez. Burasını sivil hayatın parçası haline getirecek adımlar atmayı düşünüyoruz. Bir defa da mı olur kademeli mi olur çalışmanın sonuçlarına bağlı olarak buna karar vereceğiz. Bugünkü durumu devam ettirmeyeceğiz." 

"Bunun bir defada topluca hemen hayata geçmesi çok gerçekçi görünmediği için belki kademeli bir yaklaşım ortaya konulur. Ama her durumda bugünkü yapı devam ettirilemez. Biz KKTC hükümeti olarak bu yapıyı kırma ve bu statükonun devamına müsade etmeme kararlılığındayız."

Editör: TE Bilisim