Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Gökhan Altıner’in hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Postası’ adlı programa canlı bağlantı ile katılarak, Kıbrıs meselesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özersay, federasyonun görüşülmesinin nedeni olarak, her iki tarafın da ortak rızası olduğu için görüşüldüğünü ifade ederek, iki devletli çözümün de müzakere zemininde ortak bir rıza olmadığını söyledi.

"FEDERASYON KÖTÜ BİR ZEMİN DEĞİL..."

Federasyonun kötü bir zemin olmadığını dile getiren Özersay, “Federasyon yönetimi ve zenginliği paylaşmaya yönelik bir çözümdür. Rum tarafı da böyle bir paylaşıma hazır olmadığını açıklamıştı. İki devletli çözümle ilgili olarak, yapmak zorunda olduğumuz bir şey var. Bir cümlelik ezberin önüne geçip, bunun altını doldurmamız lazım” dedi.

İki devletli egemen eşitlik politikasının ortak bir zemini olmadığı için 5+1 toplantısının gayriresmi bir toplantı olduğunu aktaran HP Genel Başkanı Özersay, “İki devletli çözümle ilgili kastınız nedir? Sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Kıbrıslı Rumların da yararına olacak diyebiliyor musunuz?” diye sordu.

“ORTAK BİR ZEMİN OLMADIĞI SÜRECE MÜZAKERE BAŞLAYAMAYACAKTIR”

“Ortak bir zemin olmadığı sürece müzakere başlayamayacaktır” ifadelerini kullanan Kudret Özersay, “Dünya sizden illa federasyon beklemiyor. Kabul edilebilir bir çözüm bekliyor. Bugün var olan iki devletin iş birliği anlaşmalarıyla, iş birliği yapması ve çözümün güven ile zaman içerisinde daha farklı bir ortaklığa dönüşmesini savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

HP Genel Başkanı Özersay, açıklamasının devamında ise şunları söyledi:

“Her iki taraf için de çok büyük bir zorluk vardır. Daha farklı bir çözüm zemini olacaksa, neyi müzakere edeceğiz, iki devletli çözümden kim ne elde edecek, bunları konuşmamız lazım. Konferanstan önce Ersin Tatar, altını doldurup, herkese anlatmalıdır. Bunun altını doldurmak zorundadır... İki devlet, hangi konularda iş birliği yapacak? Herkesin yararına olacak şekilde tarif edilmelidir. Tatar’ın omzunda çok büyük bir yük vardır. Şu anda altının dolu olduğunu bende göremiyorum…”

“ANASTASİADİS, PANDORA’NIN KUTUSUNU KENDİ AÇTI”

Rum lider Nikos Anastasiadis’in “iki devletli çözümü görüşmeye hazırım” diyerek ardından bunu yalanlamasına dikkat çeken Özersay, “Siz manevra yapacaksınız diye, müzakereden kaçacaksınız diye 'iki devletli çözümü görüşmeye hazırım' diyerek kaçarsanız, Pandora’nın kutusunu açarsınız. Anastasiadis, Pandora’nın kutusunu kendi eliyle açtı. Yanlış anlaşılmadan söz ediliyor... Herkes aynı şeyi mi yanlış anladı?” diyerek tepkisini gösterdi.

“HÜKÜMETİN DERDİ KISIR KAVGALAR”

HP Genel Başkanı Kudret Özersay, ülkede artan Koronavirüs vakaları hakkında da açıklamalarda bulunarak, vakaların tespit edilmesinin yapılan test sayısıyla ilgili olduğunu söyleyerek, kötü muhalefet yapmak istemediklerini söyledi.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Halkın Partisi (HP) koalisyon hükümetine dikkat çeken Özersay, “Bu ülkede bir hükümet tarafından birlikte ortaya koyulan çaba vardı. Örnek alınması lazım” dedi.

Özersay, “Bu hükümetin derdi kısır kavgalardan başka bir şey değil. Vatandaş bunu görüyor. Şu anda en büyük problem budur” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim