Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, sivil toplum örgütlerine yaptığı ziyaretler çerçevesinde dün Kıbrıs Türk Ortopedikler Derneği’ne giderek dernek başkanı Sedat Hacımehmet ve engelliler basketbol takımı oyuncularıyla bir araya geldi. Engellilere yönelik olarak özel tasarlanmış tekerlekli basketbol sandalyesine binerek takımın oyuncularıyla birlikte bir süre antrenmana da katılan Özersay, ülkenin içinde bulunduğu durumdan çıkış için önerilerini anlatarak sorulan soruları yanıtladı.

Atatürk Spor salonunda gerçekleşen ziyarette sporculara yaptığı konuşmada Özersay, uzunca bir süredir engelli bireylerin kamusal alanda yaşamakta oldukları sıkıntıların farkında olduğunu, sivil toplum örgütleri kanalıyla bunların çözümünde bir farkındalık yaratılması için bir çaba ortaya koyduğunu anımsatarak “aslında sorunların büyük bir bölümü hukuk devleti gibi davranmıyor oluşumuzdan ve engelli bireylerin yaşamakta oldukları sorunları anlamak için toplum olarak gerekli çabayı ortaya koymuyor oluşumuzdan kaynaklanıyor. Bu engeller empati kurmayı öğrenirsek teker teker ortadan kalkacaktır” dedi.

Bağımsız Cumhurbaşkanı Özersay, “hukuk devletinin gereği yürürlükteki yasaların uygulanmasını gerektirir. Oysa bizde ne engelli bireylerin istihdamı konusunda var olan kurallar tam olarak uygulanıyor, ne de Meclis’ten bu konularda geçirerek iç hukukumuzun parçası haline getirdiğimiz uluslararası sözleşmeler uygulanıyor. Kuralların uygulanmadığı yerde yasal düzenleme yapsanız ne fayda!” dedi. Özersay ayrıca engelli kadrosu ile işe girenlerin sonradan kendi alanlarında yükselemediklerini, adeta alındıkları kadro içerisine sıkıştırılarak ayrımcılığa maruz bırakıldıklarına dikkat çekti. Sporcuların bu konularda verdikleri örnekleri ve yaşadıkları mağduriyetleri de dinleyen Kudret Özersay “Profesyonel hayatlarınızda çalışma şevkinizi kırmaya kimsenin hakkı yoktur” dedi.

“Siz Dışarıda Bizi En İyi Temsil Edenlerdensiniz”
Kıbrıs Türkünün uluslararası alanda temsiliyetine önem verdiğini söyleyen bir siyasi sistemde engelliler basketbol takımının başarılarının ve çabasının olması gerektiği gibi takdir edilmediğini de vurgulayan Kudret Özersay, “Siz dışarıda, uluslararası platformlarda bizi en iyi temsil eden birkaç gruptan birisisiniz. Ülkenin yöneticilerinin bunun farkında olduğunu sanmıyorum. Sizlerin de dikkat çektiğiniz üzere bugünkü yaklaşım yardıma muhtaç bir gruba yardımcı olalım şeklinde bir yaklaşımdır. Oysa bu çalışmalarınız takdir edilmesi gereken, desteklenmesi gereken ve belki de onlarca diplomatik girişime göre çok daha etkileyici ve sonuç alıcı olabilecek olan bir özelliğe sahiptir. Sizleri yürekten kutlarım” dedi.
Özersay engelli sporculardan gelen sorulara da yanıt verdi
Özersay, Cumhurbaşkanlığı makamının iç sorunların çözümü konusundaki yetkilerinden ve görevlerinden de bahsederek, neden aday olduğunu ve vizyonunu anlattı.

Hacımehmet: “Bir Tür Ayrımcılık Yapılıyor”

Hacımehmet, engellilerin KKTC Anayasası’na göre tüm diğer bireyler gibi eşit yaşam haklarına sahip olduklarına vurgu yaparak, yasada bahsedilen eşit yaşam hakkının engelli vatandaşlara uygulanmadığını belirterek, özellikle iş hayatında yaşanan sıkıntıları ele aldı.
İstihdamların yapılırken sırf engelli olmasında dolayı kadroları doldurmak adına istihdam yapıldığına dikkatleri çeken Hacımehmet, engelli insanların pasivize edildiğini söyledi. Engellilere bakış açısının farklı olduğunu ve bu konuda toplumun bunu halen kabullenemediğine dikkatleri çeken Hacımehmet, insanlar arası ayrımcılık yapıldığını belirtti.
Hacımehmet, Özersay’a engelliler basketbol takımını ziyeretinden ve verdiği moral destekten ötürü teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi. Ziyaretin sonunda Özersay, özel tasarlanmış tekerlekli basketbol sandalyesine binerek takımın oyuncularıyla birlikte bir süre antrenmana da katıldı.

Editör: TE Bilisim