Özersay sosyal medya ortamında yaptığı açıklamada BM Genel Sekreteri tarafından 2011 yılında Cenevre’de yapılan öneriye Kıbrıs Türk tarafının toplantı sırasında evet dediğini ve “iki tarafın temsilcisi aynı statüde ve şartlarda kabul edilecekse biz buna varız” vurgusu yaptığını ancak Hristofyas’ın bunu düşünmeye ihtiyacı olduğunu söyleyerek olumlu yanıt vermekten kaçındığını, daha sonra aradan geçen aylarda da bu konuda BM’ye bir yanıt vermeyerek öneriyi “uyuttuğunu” belirtti.

Eski Özel Temsilci Kudret Özersay, bu yeni görüşme modalitesinin kendiliğinden sorunların çözümüne neden olacağını düşünmediğini ancak özellikle Rum tarafının Türkiye ile ilgili olarak bazı şeylerin yıllardır kurguladıkları gibi olmadığını görmeleri, kafalarda yaratılan yapay algıların/ön yargıların kırılması açısından yardımcı olabileceğini düşündüğünü vurguladı.

Özersay tarafından sosyal medya ortamında paylaşılan yazı şöyle:
“2011 yılında Cenevre’de Ban Ki-Moon ile iki lider ve heyetleri müzakere masasındayız. BM Genel Sekreteri tarafların pek de beklemedikleri bir anda Hristofyas’ın temsilcisinin Ankara’ya, Eroğlu’nun temsilcisinin de Atina’ya ziyaret gerçekleştirmesine nasıl baktıklarını sordu. Kıbrıs Türk tarafı olarak biz” iki tarafın temsilcisi aynı statüde ve şartlarda kabul edilecekse buna varız” dedik. Hristofyas bu öneriyi kabul etmek istemiyordu. Önce bunu düşünmeye ihtiyacı olduğunu söyledi, sonra aylarca BM yetkililerine bu cevabı vermeyerek BM tarafından yapılan öneriyi uyuttu. Hristofyas’ın evet diyemediği öneri şimdi Yunan Dışişleri Bakanı tarafından kabul edildi. Olumlu bir gelişme. Bu yeni görüşme modalitesinin kendiliğinden sorunların çözümüne neden olacağını düşünmüyorum ancak özellikle Rum tarafının Türkiye ile ilgili olarak bazı şeylerin yıllardır kurguladıkları gibi olmadığını görmesi, kafalarda yaratılan yapay algıların/ön yargıların kırılması açısından yardımcı olabileceği söylenebilir.” 
Editör: TE Bilisim