Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Doç. Dr. Kudret Özersay, Ombudsman’ın iki yılı aşkın bir süredir atanmadığına dikkat çekerek Cumhurbaşkanlığı görevini alması durumunda bu ayıba bir son vereceğini söyledi. “Yanlış yapanı denetleyerek bu yanlışı herkesin görmesini sağlayacak olan denetim organını boş bırakıp denetimden kurtulmak istiyorlar” diyen Özersay, kendisinin denetlenebilir ve hesap verebilir bir yönetim için Cumhurbaşkanı olarak gerekli adımı atacağını vurguladı.
Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay’ın basın ofisinden yapılan açıklamada Özersay’ın kısa süre önce katıldığı bir televizyon programında Ombudsman’ın iki yıldan uzun bir süredir atanmaması konusunda yaptığı değerlendirmelere yer verildi. Kudret Özersay, idarenin kurallara ve mahkeme kararlarına uygun hareket edip etmediğini denetleyen, soruşturan ve yetkililere rapor sunan Ombudsman’ın, yani Yüksek Yönetim Denetçisi’nin, Cumhurbaşkanlığı tarafından atanması gerektiğini ama aynı zamanda Meclis’in de onayını alması gerektiğini ancak 2012 yılı başından bu yana buranın boş tutulduğunu söyledi. Ülke yönetiminde en önemli eksikliğin denetim ve kuralların uygulanması olduğuna dikkat çeken Özersay, “zaten iyi ve sonuç alıcı olmayan denetim organları önemli bir sorun, bir de denetim organları boş tutularak devre dışı bırakılıyor, bu kabul edilemez bir davranıştır. Belli ki ülkeyi yönetenler idarenin denetlenmemesinden gayet memnundurlar ve Ombudsman da bu nedenle atanmamaktadır” dedi.

“Sorunların Temelinde Denetimsizlik Yatıyor”

Ülkede yürürlükte bulunan kuralların uygulanması durumunda sistemin sağlıklı çalışmaya başlayabileceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay “bugün karşı karşıya kaldığımız pek çok sorunun temelinde kuralların uygulanmaması, uygulamanın denetlenmemesi ve kurallara uymayanların da cezalandırılmamasıdır” dedi. “Madem ki boş tutacaktınız ve denetim istemiyordunuz o zaman Ombudsman yasasını niye yaptınız?” sorusunu da soran Kudret Özersay Ombudsman’ın dünyanın pek çok yerinde bir nevi halk adına çalışan avukat/hukuçu işlevi gördüğünü, vatandaşın usulsüz uygulamalara karşı yanında duran ve yanlışlıkları gün yüzüne çıkaran faaliyetler yaptığını dile getirdi.

Özersay “Ombudsman doğrudan cezalandırma ya da bağlayıcı hukuki bir sonuç ortaya çıkaramasa da, doğruların ortaya çıkmasını sağlayarak hukuksuzluk içinde olan kişi ve kurumların deşifre olmasına yardımcı olabilir. Öte yandan bulguları gerek mahkemeler gerekse başka denetim organlarınca ciddi şekilde delil de teşkil edebilir. Bunların hiç biri olmasa dahi Ombudsman’ın faaliyetleri ile kamuoyunun tarafsız bir kurum aracılığıyla hukuksuzlukları kimlerin yaptığının bilmesi sağlanabilir” dedi. Ombudsman’ın tarafsız ve işin ehli bir isim olmasının da son derece önemli olduğuna dikkat çeken Kudret Özersay, Cumhurbaşkanlığı görevine gelmesi durumunda bu konuda derhal adım atacağını ve tarafsız bir isme görev vereceğini vurguladı.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Özersay, “Ombudsman yok ancak ortada bir kurum var, çalışanlar var. Şimdi bu çalışanlar o kurumda Ombudsman olmadan görevlerini nasıl yerine getirecekler lütfen birisi bunu izah edebilir mi? Bu aynı zamanda halkın, devletin parasına da yazık değil mi?” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim