TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt dışında yarın başlayacak ve 3 Ağustos Pazar gününe kadar sürecek olan oy verme işlemine yönelik bilgiler verdi.

Büyükelçi Akça TC Lefkoşa Büyükelçiliği rezidansında saat 14:00’de TAK, BRT, AA ve TRT'ye yaptığı açıklamada, Türkiye’de 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi kapsamında, KKTC’de kurulacak sandıklarda yarın oy verme işleminin başlayacağını söyledi.

Akça, Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olup da KKTC’de yaşayan seçmenlerin, Lefkoşa Türk Lisesi ile 20 Temmuz Fen Lisesi’nde kurulacak sandıklarda, Türkiye Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı’nın www.ysk.gov.tr internet adresinden aldıkları randevu uyarınca, 08.00-17.00 saatleri arasında 31 Temmuz- 3 Ağustos tarihleri arasında oylarını kullanabileceğini kaydetti.

RANDEVU GÜNÜ VE SANDIK NUMARALARI NASIL ÖĞRENİLEBLİR?

Türkiye dışında gerçekleştirilecek seçimler için YSK’nın internet sayfasından randevu almayan seçmen vatandaşların oy verme gününün de “seçsis sistemi” tarafından otomatik olarak belirlenmiş durumda olduğunu ifade eden Akça, vatandaşların oy verme gününü, saat ve yerini www.ysk.gov.tr internet adresinden kontrol etmesi gerektiğini vurguladı.

Akça, internet imkanı olmayanların randevu gününün, saatinin ve oy kullanılacak sandığın yüksek seçim kurulunun 904449975 telefon numaralı çağrı merkezinden mesai saatleri içinde, ya da Büyükelçiliğin 6003173-74 konsolosluk numarasından, 6003100 numaralı Büyükelçilik santralinden gerekli bilgileri vermek suretiyle öğrenebileceğini dile getirdi.

“OY KULLANMA GÜNÜ KAÇIRILMAMALI”

Vatandaşların, oyunu, belirlenen yerlerde sadece randevu tarihinde kullanabileceğini dile getiren Büyükelçi Akça, seçmenlerin oy kullanma gününü kaçırmamasının büyük önem taşıdığını, saatinden geç gelenlerin ise sıranın sonuna geçip sırası gelince oyunu kullanabileceğini belirtti.

Sandıklardaki bilgisayarların sadece o sandığa randevusu verilmiş seçmenler için açık olacağını belirten Akça, randevusu olmayan bir günde gidilmesi durumunda hiçbir şekilde oy kullanma şansı olmayacağını çünkü bilgisayarlarda kişinin isminin bulunmayacağını söyledi.

RANDEVU GÜNÜNÜ KAÇIRANLAR TÜRKİYE’DEKİ GÜMRÜK KAPILARINDA OY KULLANABİLECEK

Oy kullanmak için randevu gününü kaçıran seçmenlerin, Lefkoşa’da kurulacak sandıklarda oy kullanma hakkını kaybedeceğini söyleyen Akça, randevusunu kaçıran seçmenlerin ancak YSK’nın belirlediği Türkiye’deki 42 gümrük kapısında oyunu kullanabileceğini vurguladı.

Akça, gümrük kapılarında 26 Temmuz’da başlayan oy verme işleminin 10 Ağustos’a kadar devam edeceğini de söyledi.

Akça, seçmenlerin sandık başına TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanı veya pasaportla gelmeleri gerektiğini de kaydetti.

Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı seçmenlerin, yaşadıkları ülkede oy kullanmak için 21 Temmuz’da başlayan, www.ysk.gov.tr adresinden randevu alma sürecinin 25 Temmuz Cuma günü saat 17.00’de tamamlandığını ifade eden Akça, internetten randevu başvurusu yapan seçmene nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağının “seçsis sistemi” tarafından aynı anda bildirildiğini söyledi.

Randevu almayan veya alamayan seçmenlere de “seçsis sistemi” tarafından otomatik olarak randevu verilerek, oy verme günü ve saat aralığı otomatik olarak belirlendiğini ifade eden Akça, bu nedenle, oy verme gününü kendisi belirlememiş olan seçmenin, sistem tarafından belirlenen gün ve sandık numarasını YSK’nın internet adresinden kontrol etmesi gerektiğini vurguladı.

Internet üzerinden oy verme günü ve sandığın nasıl öğrenilebileceğini, basın toplantısında kendi telefonu üzerinden gösteren Akça, YSK’nın sayfasından “yurt dışı seçmen nerede oy kullanacak” kısmına basılacağını, burada sorulan nüfus bilgilerinin doldurulacağını, sorgula kısmına basılacağını ve ardından oy kullanılacak gün, hangi saatler arasında oy kullanılabileceğinin ve hangi sandıkta oy kullanılacağının öğrenileceğini belirtti.

Akça kendisinin 2 Ağustos Cumartesi günü 08:00-12:30 saatleri arasında Lefkoşa Türk Lisesi’nde oy kullanacağını da söyledi.

Oy kullanmaya TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı ya da pasaportlarla gidilmesi gerektiğini da ifade eden Akça, eğer kişinin TC Kimlik numaralı nüfus cüzdanı yoksa konsolosluğun o saatlerde açık olacağını ve konsolosluğa uğranarak nüfus cüzdanı örneği alınarak kimlik numarasız nüfus cüzdanıyla oy kullanılabileceğini dile getirdi.

Yurt dışında sandık kurulmasının değerlendirilmesi gereken bir imkan olduğunu vurgulayan Akça, Türkiye’deki seçilenler üzerinde vatandaşların oy hakkının bulunması ve belirleyici olmasının tanınmış iyi bir imkan olduğunu da belirtti.

Oy kullanma randevusu Lefkoşa’dan alındıysa ve o tarihte bir seyahat söz konusuysa kişinin Türkiye’de 42 ayrı gümrükte kurulmuş sandıkta 10 Ağustos’a kadar da oy kullanabileceğini söyleyen Akça, bu tarihlerin 1. tur için olduğunu, ikinci tura kalınması halinde Lefkoşa’da 17-20 Ağustos arasında ve gümrük kapılarında da oy vermek için tarih ilan edileceğini belirtti.

KKTC’de toplu ulaşım imkanlarının sınırlı olduğunu ve kendilerine gelen bilgilere göre bazı yerlerde belediyelerin vatandaşlara yardımcı olmak için organize olduğunu kaydeden Akça, vatandaşların belediyelerle irtibat kurması durumunda bu imkandan yararlanabileceğini de söyledi. 
Editör: TE Bilisim