Kıbrıs Sanat Derneği (KSD) Otello Çoksesli Korosu, 9 -14 Temmuz tarihleri arasında ikincisi düzenlenecek olan Çanakkale Korolar Festivali’ne katılıyor.

Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden farklı yapıda çocuk, gençlik ve yetişkin korolarının katılacağı Çanakkale Korolar Festivali’ne bu yıl Bulgaristan’dan da dünyaca ünlü bir koro katılacak.

Uluslararası nitelikteki koro festivali süresince koro seminerleri, çalıştaylar, koro atölyeleri, sokak konserleri ve salon konserleri yer alacak.

KSD Otello Çoksesli Korosu’ndan Erkan Dağlı yaptığı açıklamada, koronun böylesi nitelikli bir organizasyona “Otello Troya’da” sloganı ile katılacağını ve koro kültürlerinin, tarihsel, kültürel etkileşimlerin ve etkinlikte koronun kendi çoksesli şarkılarını seslendirecek olmasının ülke tanıtımı için çok önemli olduğunu kaydetti.

Dağlı, Festival Sanat Yönetmeni Mete Gökçe’nin, “KKTC’den katılacak olan koronun festivale ayrı bir heyecan kattığını ve kendilerinin Kıbrıs’a ve Kıbrıs’taki korolara çok önem verdiklerini” söylediğini belirtti.

KSD OTELLO ÇOKSESLİ KOROSU

KSD Otello Çoksesli Korosu, 10 Kasım 2010 tarihinde ilk çalışmalarına başladı. Koro; Dünya Koro Edebiyatı yanında, Çoksesli Türk Halk türküleri, çeşitli dönemlere ait koro eserleri ve Kıbrıs çoksesli koro eserini repertuarına aldı.

Prof. Mustafa Apaydın ile çok sayıda koro çalıştayı gerçekleştiren koronun yapısında müzik öğretmenleri, müzisyenler ve amatör koroseverler yer alıyor.

Otello Çoksesli Korosu, adını, Gazimağusa şehrinde bulunan ve William Shakespeare’in hikayesini yazdığı, Giuseppe Verdi’nin ünlü operası Othello ve kalesinden alıyor. Koro üyelerinin yaşadığı şehir, dünyada “Otello’nun şehri Mağusa” olarak bilinmektedir.

Koronun bağlı bulunduğu Kıbrıs Sanat Derneği (KSD), 1982 yılında kuruldu. Kıbrıs’ın kültür ve sanat alanında kesintisiz faaliyet gösteren en eski derneklerden olan KSD'nin bünyesindeki Türk Müziği Korosu ile Otello Çoksesli Korosu, birçok proje ve konserlerle toplumun kültür ve sanatına katkılar sunmaya devam etmektedir.

Otello Çoksesli Korosu, kurulduğu yıldan itibaren çok sayıda konser vererek, birçok atölye, şenlik ve festivale ev sahipliği yaptı.Otello Korosu ayrıca, Konrul Vocal Ensemble Koro Şefi Mete Gökçe ile repertuar ve koro teknikleri konusunda çalışmalar yürütüyor.

Çanakkale Korolar Festivali, Otello korosunun ilk yurtdışı etkinliği olacak. Gelecek yıllarda yapısal bazı değişiklikler gerçekleştirecek olan koroyu Erkan Dağlı ve Rana Erozan Uluçay birlikte çalıştırıyor.

Editör: TE Bilisim