KKTC ekonomisinin en büyük ve itici gücü konumundaki turizm sektörü zor günler yaşamaktadır. Oysaki alınacak bazı tedbirler ile içinde bulunulan kriz ortamı fırsata dönüştürülebilir. Ülkemizde Turizm yapabilmemiz için en önemli ihtiyacımız ulaşımdır. Bir ada ülkesi olmamızdan dolayı havayolu ulaşımı bizim için hayati bir durumdur. Herseyden önce en büyük ve bize en yakın olan Türkiye pazarında ulaşımı kolaylaştırmak ve daha uygun hale getirmek turizmimize ciddi bir ivme kazandıracaktır. Bu bağlamda uçuşlarda fiyatları daha uygun hale getirecek bir dizi katkı ve kolaylıklar yapılmalıdır. Havaalanı vergilerin düsürebilmek için Türkiye uçuşlarının iç hat statüsüne alınabilmesi buna katkı sağlayacaktır.

Bir diğer önemli konu tanıtımdır. 2015 yılıda 1.5 milyar dolar ithalata karşılık 700 milyon dolar turizm, 630 milyon dolar yüksek ögretim geliri ile ilk kez dış ticaret dengesi pozitif vermişitir. Bu çok ciddi bir istatistiktir. Ayni dönemde ihracatımız ancak 118 milyon dolar olabilmiştir. Bu verilerle turizmin ulke ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu açıkça görülmektedir. 2017 yılı Turizm Bakanlığı bütçemiz 2016 yılın göre azaltılmıştır. Turizm tanıtımı için rakiplerimiz Akdeniz ülkeleri tanıtım için ciddi bütçeler ayırırken biz bunun tam tersini yapmaktayız. İyi meyve aldığınız bir bahçeyi sulamamakla ayni anlama gelen bu durumu anlamak mümkün değildir. Ortadoğu ve Türkiyede’ki kriz içinde yoğrulurken turizm gelirlerini artırmak ve daha iyi hizmet verebilmek için için bütün gücümüzü ve enerjimizi kullanmaktayız. Malesef ülkemizde yaşanan aşırı maliyet artışları tüm tesislerimizi çok zor durumda bırakmaktadır.

Dunyadaki birçok turizm ülkesinde elektirik ve su giderleri otel gider sıralamasında 5. ve 6. sırada iken ülkemizde personel giderinden sonra 2. sıradadır. Hükümetten beklentilerimiz;

1. 2011 yılından beri uygulanmakta olan elektriğe verilen katkı bedelinin güncellenmesi. 2011 yılında elektirik KWS 30 kuruş iken 10 kuruş katkı verilmekteydi. Bugün elektrik KWS’i 54 kuruş olmasına rağmen verilen katkı 10 kuruş olarak kalmıştır. 2011 yılında elektiriğe uygulanan katkı %33 civarında iken bugün %18.5 ‘e düşmüştür. Bunun % 30 olarak sabitlenmesini talep ediyoruz.

2. Türkiye’den gelen suyun otellere dağıtımında 4TL lik sabit fiyat ugulanmasını talep ediyoruz. 100 odalı bir oteli 50 hane olarak değerlendirdiğinizde tek bir hat, tek bir sayaç ile işletme maliyetlerinin 50 haneye çok çok daha ucuz olduğu gerceğini göz önunde tutarak, çok tüketenden çok ücret al mantığı ile değil çok tüketenin az ödeyeceği bir mantıkla belirlenmesi gerekir.

3. Turizmin önemli bileşini olan iç ulaşımın ülke içinde de ciddi bir probleme dönüşmesinden ötürü özelikle Lapta-Girne ve Çatalköy-Girne çift yolların biran önce yapılmasını talep ediyoruz.

4. Var olan uçuş desteği uygulamasının geliştirilerek tabana yayılmasının sağlanıp devam ettirilmesi ve kara kapısı turist girişlerinin de destek kapsamına alınmasını talep ediyoruz.

5.Tanıtım harcamalarının herhangi bir kısıtlamaya gitmeden hedef pazarlarda attırılarak devam etmesini bekliyoruz.

6. THY ve diğer havayolu firmalarının mevcut olan pazarlara ve alternatif pazarlara (Birleşik Kırallık, Almanya, İskandinav ulkeleri, Iran, Azerbaycan vb.) touch down seferler koyabilmesi için güçlü bir girişimde bulunulması istiyoruz.

KITOB YÖNETİM KURULU

Editör: TE Bilisim