Dünya basını Türkiye’nin seçimini Başbakan Erdoğan’ın sözleriyle verdi...

Uzun süre AK Parti hükümetinin 'sallantıda' olduğu konusunda yayınlar yapan Batı, Arap ve İsrail basını, sandıktan çıkan ezici rakamı 'Erdoğan’ın zafer referandumu' yorumuyla verdi. 

İçeride ve dışarıda AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı yürütülen karalama kampanyası sonuç vermedi. Sandıktan AK Parti’nin ezici bir çoğunlukla çıkması dünya basınında şaşırtıcı bir etki yarattı. Oy verme işlemi başlamadan önce hem doğu hem batı basını seçimi genel olarak Başbakan Erdoğan için kırılma noktası anlamına gelen bir referandum olarak değerlendirdi. Önde gelen gazete ve internet siteleri, dinleme skandallarının ve sosyal medyadaki kısıtlamaların Başbakan için olumsuz bir sonuç doğuracağı yorumunda bulundu. 

VATAN HAİNLERİYLE MÜCADELE İSTİYOR

En ilginç başlıklar ise İngiliz BBC kanalı ile İsrail’in liberal eğilimli gazetesi Haaretz tarafından atıldı. Başbakan Erdoğan’ın seçim mitinginde, rakiplerine “Osmanlı tokadı atılması” çağrısı hatırlatıldı. Katar merkezli Al-jazeera’de ise seçimler bir sınav olarak nitelendirilirken Fethullah Gülen cemaatinin “devlet içinde devlet kurmakla” suçlandığı hatırlatıldı. İngiliz merkezli haber ajansı Reuters “Çekişmeli yerel seçimlerin Başbakan Erdoğan'ın, yolsuzluk iddiaları ve dinlemelerle mücadelesindeki meşruiyetini teyit edeceğini, Erdoğan’ın “vatan hainleri” ile mücadele etmek istediğini” yazdı. 

İYİ BİR BAŞLANGIÇ YAPILDI

Fransız AFP  ajansı ise sandıklar açıldıktan sonra geçtiği haberde şu ifadeleri kullandı: "Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın partisi iyi bir başlangıç yaptı. Erdoğan için gelecek oldukça parlak olacak gibi görünüyor." Amerikan Washington Post ve New York Times gazeteleri de seçimlerin Erdoğan için referandum niteliği taşıdığını yazdı. El Arabiya’nın internet sitesinde manşetten duyurulan seçim haberinde Başbakan’ın “Halk gerçeği söyleyecek” sözü başlığa taşındı. 

İSRAİL GAZETESİ NET VERDİ

İsrail gazetesi Haaretz, Türkiye yerel seçimlerini verdiği haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın destekçilerine seslendiği konuşmasında kullandığı ‘Osmanlı tokadı’ ifadesini başlığına taşıdı. 

MANİPÜLASYONU MANŞET YAPTILAR

İngiliz BBC kanalı sandıkların açılmasından sonra “İlk sonuçlar çelişkili” manşetini attı. BBC şu ifadeleri kullandı:  “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 'Kimse Cihan (Haber Ajansı’nın) işine inanmasın' dedi ve ajansı CHP ile beraber manipülasyon yapmakla suçladı. 'Doğrudan doğruya manipülasyon' diyen ve AK Parti'nin önde gittiğini söyleyen Gökçek, 'Her tarafı biz kazanırken, hikmet-i ilahi bir bakıyorsunuz CHP Ankara’da kazanmış. Bu tam bir akıl tutulması, tam bir manipülasyon' diye konuştu.” 

ABD basını: Başbakan Erdoğan'ın kesin zaferi

ABD basını, Türkiye'deki yerel seçimleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "kesin zaferi" olarak yorumladı.

"Erdoğan yerel seçimlerde zaferini ilan etti" başlığı kullanılan CNN'in internet sitesinde, seçim sonrasında Başbakan Erdoğan'ın yaptığı konuşmaya yer verildi. Haberde, Erdoğan'ın seçim sonuçlarını "Türkiye'de demokrasinin zaferi" olarak ilan ettiği kaydedildi.

Başbakan Erdoğan'ın muhalefete sandıkta "Osmanlı şamarı" atıldığını belirttiği ifade edilen haberde, Türkiye'de yerel seçimlerin Erdoğan'ın gücünün testi olarak görüldüğüne işaret edildi.

Washington Post'un haberinde "Türkiye Başbakanı'nın partisi yerel seçimlerde birinci parti oldu" başlığıyla, "yolsuzluk skandalı ve şikayetlere rağmen", AK Parti'nin seçimleri "rahat biçimde" kazandığı değerlendirmesinde bulunuldu.

Haberde, "Pazar gününün sonuçları, Başbakan Erdoğan'ın popülaritesinin skandaldan çok az etkilendiğini ve Erdoğan'ın öngörülebilir bir gelecek için iktidarda kalmasına zemin hazırladığını gösteriyor" ifadesi kullanıldı.

AP'nin haberini kullanan ABC News'da Erdoğan'ın "kesin bir zafer" kazandığı belirtildi.

Bloomberg'in haberinde de Başbakan Erdoğan'ın yerel seçimde zafer kazandığı ve "hainlerin" peşinden gideceğini açıkladığı kaydedildi. Haberde, "Erdoğan'ın iktidarı sırasındaki en kötü siyasi kriz sırasında bile, muhalefet, 2002'de iktidara geldiğinden beri her seçimi kazanan AK Parti'nin egemenliğine pek gedik açamadı" yorumu yapıldı.

Wall Street Journal da Başbakan Erdoğan'ın iktidarının referandumu olarak görülen yerel seçimlerden AK Parti'nin "kesin zaferle" çıktığına vurgu yaparak, bunun cumhurbaşkanlığına adaylık için Erdoğan'a "zemin hazırladığına" işaret etti.

-"Erdoğan açık ara kazandı"-

New York Times'ın haberinde de "Başbakan Erdoğan'ın, iktidarına meydan okuyan Gezi Parkı odaklı gelişmeler ve yolsuzluk soruşturmalarına rağmen yerel seçimleri kazandığı" belirtildi.

Haberde, "Seçmenler, Erdoğan'ın 11 yıllık iktidarına ilişkin bir referandum olarak görülen yerel seçimlerde, AK Parti'ye yeni bir sağlam zafer kazandırdı" değerlendirmesinde bulunuldu. Haberde, sonuçların Erdoğan'ı, cumhurbaşkanlığı için yarışarak veya dördüncü kez Başbakan olmak için partisinin kurallarını değiştirerek iktidardaki zamanını uzatmaya yönelik arayışlara girmeye cesaretlendirebileceği bildirildi.

Los Angeles Times'ın haberinde de "Yolsuzluk skandalına rağmen Başbakan Erdoğan'ın partisinin yerel seçimleri açık ara kazandığı" belirtildi. Haberde, AK Parti'nin seçimlerde "oldukça büyük bir zafer kazandığı" vurgulandı.

Time dergisinin haberinde de yerel seçimlerde AK Parti'nin "kararlı bir zafer" kazandığı ifade edilerek, bu sonuçların Başbakan Erdoğan'ın son zamanlarda karşı karşıya kaldığı problemlerle baş etmesine yardım edebileceği ifade edildi. Haberde, seçim sonuçlarının Erdoğan'ı ağustostaki cumhurbaşkanlığı seçimleri için cesaretlendirebileceği değerlendirmesinde bulunuldu.

Editör: TE Bilisim