MELİN DOBRAN/YENİ BAKIŞ

Lefke Kalkındırma Derneği Başkanı Hakan Oran, Lefke’nin son durumunu Yeni Bakış’a değerlendirdi. Lefke’nin ilçe olmasına karşın ilçe denemeyecek durumda olduğunu belirten Oran, bölgede birçok eksiklik olduğunu söyledi. Başkan Oran, Lefke’deki mahkeme binasının tadilat yapılacağı gerekçesiyle aylardır kapalı durduğunu ifade etti. Lefke’de asayişi sağlamak için polis karakolunun hizmet verdiğini belirten Oran, “Bir ilçede karakol değil polis genel müdürlüğü olmalıdır” dedi.

“Sivil Savunma Teşkilatı Lefke’de olmalıdır”

Açıklamalarında bölgedeki Sivil Savunma binasının kapatılmasını da değerlendiren Oran sözlerini şöyle sürdürdü:

“Lefke’deki Sivil Savunma Teşkilatı merkezi hem Lefke’ye hem de Güzelyurt’a hizmet vermekteydi. Daha sonra binayı kapattılar ve sadece Güzelyurt’ta hizmet vermeye başladı. Merkezin daha iyi hizmet vermesi için taşındığını söylediler. Söz konusu yapının işleyişi Lefke’de de olmalıdır. Müdürlük olarak bölgede yeniden binanın açılması gerekiyor. Bu teşkilat bölgedeki insanlar için bir güvendir. Aniden evler ve yollar sel baskınından dolayı sular altında kalabiliyor. Bölgeye, teşkilat hemen müdahale edebilir.”

“Lefke Mahkemesi halen tamir edilmedi”

“Lefke mahkemesini tehlike arz ettiği ve restore edilecek gerekçesi ile kapattılar. Bu olay yaklaşık 5-6 yıl önce yine olmuştu. Geçici tadilat yapılmıştı. Binanın bir bütün olarak elden geçmesi gerekiyor. 70-80 yıllık binanın üzerinden bir rötuş ile geçtiler. Tamir etmek için tekrardan teşebbüs ettiler. Bu vesileyle mahkemeyi yaklaşık 6 ay önce Güzelyurt’a taşıdılar. Bu geçen süre içinde neden tamirine başlanmadı? İhaleye çıkılıp çıkılmadığı ile ilgili bir bilgi de yok. Çıkılsaydı çoktan sonuçlanırdı diye düşünüyorum.”

“Mahkemede tamir yapıldığını görmedik”

“Lefke Mahkemesi’nde oturum yapılmasının tehlike arz ettiğini söylemişlerdi. Bu kadar zaman mahkemede tamir işinin yapıldığını da görmedik. Binanın tamiri bu kadar uzun süre almaz. En geç 2-3 ayda bitirilmesi lazımdı. Tehlike arz eden mahkeme binasının üzerinde hizmet veren kaymakamlık, maliye, tarım ve postane şubeleri var. Halk mahkeme taşındığı için sıkıntı yaşıyor. Lefke bir ilçedir. Bu hizmeti almak da bölgelinin hakkıdır.”

*“Lefke’de karakol değil polis genel müdürlüğü olmalıdır”

Lefke’de asayişi sağlamak için polis karakolunun hizmet verdiğini ifade eden Başkan Oran, bir ilçede karakol değil polis genel müdürlüğü olması gerektiğini vurguladı. Oran, “Lefke’ye bağlı 13 köy var. Neredeyse köy nüfusu kadar da öğrenci sayısı var. Karakol, karakol olmaktan çıkıp, polis genel müdürlüğü olmalıdır. Vatandaşlar, önceden yaşanan öğrenci olaylarından dolayı asayiş konusunda endişeli olduğunu söylüyor” şeklinde konuştu.

“3-4 polis 300 kişiyle nasıl başa çıksın?”

“Vatandaşlar, evlerine kamera taktırarak ve araçlarında sopa taşımak gibi kendi yöntemleri ile tedbir almaya başladılar. Asayiş konusunda polise büyük görev düşüyor ama 3-4 polis 300 kişiyle nasıl başa çıksın?  Öğrenci olaylarından dolayı yasal değişiklik yapılması gerekiyor. Okumak için gelip de olaylara karışanların sınır dışı edilmesi lazım. Yoksa başka türlü bu gibi olayların önüne geçilemeyecek.”

“Hastanenin güçlendirilmesi gerekiyor”

Oran, Cengiz Topel Hastanesi konusuna da değinerek, şunları söyledi: “Cengiz Topel Hastanesi’nin güçlendirilmesi gerekiyor. Orada olan branşlara ait doktorlar yok. Doktorlar oraya gitmemek için baskı uyguluyor. Burada da en büyük görev Sağlık Bakanlığı’na düşüyor. 

Doktor görev icabı bir yere gitmek istemiyorsa, bakanlık da gerekeni yapacak. Özellikle acil serviste nöbetçi doktor sadece göz vs. doktoru olmamalıdır. Bu herkesin yaşadığı bir sorundur.”

“Hastanede randevulu sisteme geçmek çok mu zor?”

“Ortopedi doktoru ve cerrah gibi hekimler de acilde görev yapmalıdır. Eksik olan ilaç, cihaz, alet vs. de tamamlanmalıdır. Bu hastane 1920’li yıllarda hizmet vermeye başlamıştı. Bugün insanlara o dönemin sağlık hizmetleri veriliyor şeklindeki cümleler, insanların ağzında dolaşmaktadır. Hastanede randevulu sisteme geçmek çok mu zor? Bir grup hastadan şöyle bir şikâyet aldım, şeker hastası orada gripli hastalarla beklerken, kendi de grip olmuş. Tedbir alınmalı diye düşünüyorum.”

“Kapının açılması 2 toplum için faydalıdır”

“Biz Aplıç sınır kapısı’nın açılması önceliklidir diye 2014 yılında ilk eylemimizi yapmıştık. Amaç 2 toplumun yakınlaşması ise buna en çok imkân verecek kapı Aplıç’tır. 1974 yılından sonra göç etmeyen 2 bölge insanı da halen kapının orda yaşıyor.

1974’ten önceki münasebet kapının açılmasıyla devam edebilir. Kapının açılması hem ekonomik hem de diyalog açısından 2 toplum için de faydalı olur demiştik.”

“Lefke’ye ilçe diyemiyoruz”

“Kapı açıldıktan sonra az da olsa bir hareketlenme oldu ama beklenen seviyeye ulaşmak zaman alacak. Kapı açıldığı günden bugüne kadar 2 bin, 3 bin civarında geçiş olduğunu duyduk. Daha da iyi olacağını düşünüyorum. Lefke’de kapalı olan dükkânlar için esnafın teşvik edilmesi lazım. Lefke ilçe olduktan sonra altyapı hazır olmasına rağmen ne yazık ki ilçedir diyemiyoruz.”

“Gemikonağı limanı açılsa ekonomiye büyük katkısı olacak”

“İlçenin ihtiyacı olan birçok şey bölgede yok. 

Mesela mahkemenin geri getirilmesi halk için önemlidir. Liman açılsa ülkeye en az 300 milyon Dolarlık katkı olur.

Narenciye neden buradan değil de Gazimağusa limanı’ndan ihraç edilsin? Liman önemli bir konu-dur. 

Açılması durumunda hem birçok fırsat lehimize olabilir hem de Gemikonağı limanı’nın ada ekonomisine büyük katkısı olacaktır.”

Editör: TE Bilisim