2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs konusunda müzakerelerin sonbaharda başlayabileceğini ancak önemli olanın görüşmelerin başlaması değil, ilerlemesi olduğunu belirtti.

Mehmet Ali Talat, “Önemli olan çözüm iradesinin olmasıdır” dedi.

Rum tarafındaki ekonomik krizin etkisiyle ilgili görüşlerini de açıklayan Talat, yaşanan krizin derslerinin Rum halkının çözüme motive edilmesi ve sorunun çözülmesi yönünde kullanılabileceğini, bunun dışında krizin halka ancak acı verdiğini, herkesi üzdüğünü söyledi.

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BRT’de katıldığı bir TV programında çeşitli konulara değindi.

Programda, Kıbrıs sorununda mevcut durumunu değerlendirmesi istenen Talat, Rum tarafının AB dönem Başkanlığını alması üzerine görüşmelerin kesildiğini hatırlatarak, Rum tarafındaki seçimlerden sonra hala görüşmelerin başlayıp başlamayacağı konusunda tartışmaların devam ettiğine dikkat çekti.

PETROL VE DOĞALGAZ

Rum tarafındaki doğalgaz ve petrol arayışlarının sonucunda ekonomik bir zenginliğe ulaşma ihtimalinin bulunduğunun belirtilmesi üzerine Talat, ekonomik zenginliğin her zaman mutluluk getirmediğini hatırlattı. Talat, “Petrol için nice savaşlar ve acılar yaşandı. Dostça paylaşılırsa bir refah kaynağıdır, umarım bizim için öyle olur” diye konuştu.

Doğalgaz ve petrol arayışlarının sorunun çözümünden sonraya bırakılmasının daha uygun olacağı görüşünde olduğunu kaydeden Talat, Rum tarafının bu konuda egemenlik hakkı arkasına saklanarak Kıbrıslı Türkleri’nin hakkını gasp etmeye çalıştığını söyledi. Mehmet Ali Talat, “Rum tarafı çözüm sonrasına kadar beklemek istemiyorsa konuyu masada ele almayı kabul etmelidir. Ancak, yine ‘egemenlik’ iddiasının arkasına saklanmayı tercih ediyor” dedi.

“SAHTEKARLIK”

Müzakereci atanması yönünde Rum tarafındaki gelişmeleri değerlendiren Talat, esas müzakerecinin toplum liderinin kendisi olduğunu, farklı bir müzakereci saptamanın müzakerelerden sonuç üretilmemesi için bir sahtekarlık olduğunu söyledi.

Talat, Rum Ulusal Konseyi toplantısının basında yayınlanan sonuçlarının doğru olması halinde, durumun daha vahim olduğunu söyledi. Talat, “Bütün öneriler ve kararlar Başkanlar Konseyi’nden geçecekse, Ulusal Konsey sürekli devrede olacaksa, müzakereci Ulusal Konsey tarafından yönlendirilecekse ve Konseyin bir sürü şart-şurtu öne çıkardığı doğruysa, Rumlar niye Cumhurbaşkanı seçiyorlar?” diye sordu.

KIŞKIRTICI ROL

Talat, bir başka soruyu değerlendirirken, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in ısrarla yüzünü Türkiye’ye çevirdiğini, hiçbir zaman gerçekleşmeyecek Türkiye ile müzakere etme rüyasını dillendirdiğini belirterek, muhatabın Kıbrıs Türkü olduğunu söyledi. Talat, Kasulides’in,Kıbrıslı Türkleri önemsizleştirerek kışkırtıcı bir rol üstlendiğini ifade etti.

İÇ KONULAR

İç konuları da değerlendiren 2. Cumhurbaşkanı Talat, UBP’nin ülkeyi çok kötü yönettiğini, şimdilerde esnafın siftah yapamadığını, hayvancılığın bittiğini, çiftçiliğin can çekiştiğini, bunların yanında halkla dalga geçildiğini savundu.

Vatandaşlıklar konusuna da değinen Talat, yasal koşulları yerine getirmiş kişinin vatandaşlık alması için zaten Bakanlar Kurulu kararına ihtiyacı olmadığını kaydetti.

Mehmet Ali Talat, “Demek ki Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan vatandaşlıkların tümü incelemeye alınmalı ve sözü edilen koşulları karşılamayanların vatandaşlıklarının iptali yanı sıra sahte seçmenler sorgulanmalıdır” diye konuştu.

Başka bir soru üzerine Talat, ülkeyi vatan kılan her seçmenin sandığa gidip oy vermesi gerektiğini belirterek, aksi takdirde sandıkların, vatandaşlıkları tartışmalı, seçmenlikleri sahte olan kesimlerin etkisi altında kalabileceği uyarısında bulundu.

Talat, ülkenin sahibi vatandaşları böylesi bir garabetin sorumlusu olmamaya çağırdı. 
Editör: TE Bilisim