Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 2017 bütçesinde 1 milyon 890 bin 100 TL ödenek öngörülen Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) bütçesini görüşerek, oy birliğiyle kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi “2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” çalışmaları çerçevesinde bugün son olarak, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) bütçesini ele aldı.

TATAR

Komite Başkanı ve UBP Milletvekili Ersin Tatar, vatandaşa sahip çıkma adına Ombudsman’ın önemine işaret ederek, KKTC’nin kendi demokrasisi içinde bu kurumun güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Ombudsman’a görevinde başarılar dileyen Tatar, bütçenin hayırlı olmasını diledi.

ÖZGÜR

Komite Başkan Vekili ve CTP Milletvekili Birikim Özgür, kurumun bütçesinin bu yıl yüzde yüzden fazla arttırıldığına işaret ederek, Ombudsman Emine Dizdarlı’dan yapılacak çalışmalar hakkında bilgi istedi.

Özgür, bütçenin kuruma yetip yetmeyeceğini görmek istediklerini, bütçe yeteli olmayacaksa gerekli düzenlemeler için bunun anlaşılmasının önemli olduğunu söyledi.

Kurumun bütçesinde artış yapılması yetkisinin kendilerinde olduğunu ifade eden Özgür, bütçesi kuruma yeterli olmayacaksa, bu süreci işletmenin kendilerinin elinde olduğunu kaydetti.

ARABACIOĞLU

DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, Ombudsman görevinde bir kadının olmasının sevindirici olduğunu belirterek, son zamanlarda Ombudsman’a güvenilirliğin arttığını ve kurumun işlevsellik kazandığını söyledi.

Ombudsman’a müracaatların da arttığını ifade eden Arabacıoğlu, personel sayısının azlığına değinerek, personel açığının giderilmesini temenni etti. Arabacıoğlu, bütçeye oylarının olumlu olacağını söyledi.

ULUÇAY

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da, kamu hizmetlerinin daha adil olabilmesi için başvurulacak en demokratik kurum olan Ombudsman’ın ülkede çok sonradan oluşturulduğuna değinerek, anayasal olan kurumun günbegün iyileştiğini ve olması gereken noktaya geldiğini söyledi.

Bu gelişmeden duydukları mutluluğu dile getiren Uluçay, güvenilirlik konusunda yapılan araştırmalarda, bu kurumun güvenilirliğinin üst noktalarda olduğunu söyleyerek, bunun devamını diledi.

DİZDARLI

Ombudsman Emine Dizdarlı da, geçen sene bütçe görüşülmeye başladığında kendisinin yeni atandığına işaret ederek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Mart 2016’da eski Kamu Hizmeti Komisyonu binasına taşındıklarını ve çok eksiklikleri olduğunu anlatan Dizdarlı, bazı ihtiyaçlarının karşılanmasında Vakıflar İdaresi’nin herhangi bir para almadan kendilerine yardımcı olduğunu söyledi.

Kurumun diğer eksikliklerine de değinen Dizdarlı, binanın hâlâ hiçbir güvenliği olmadığını, yeni bir santral ve personel ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Dizdarlı, kurumun bütçesi yüzde yüz artarken, kurumun personelinin de yüzde yüz arttığını belirterek, kuruma 7 yeni denetçi alındığını, ancak denetçi ve diğer personel ihtiyaçlarının devam ettiğini söyledi.

Personel ihtiyacı dışında bir resmi hizmet aracına da ihtiyaçları olduğunu belirten Dizdarlı, denetçilerin görevini sürdürebilmesi için araç ihtiyaçlarının bir an önce giderilmesi gerektiğini kaydetti.

GÜNDÜZ

Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz de, Ombudsman’ın önemine işaret ederek, daha işlevsel duruma getirebilmek için çok ciddi eksiklikleri olduğunu söyledi.

Gündüz, o bakımdan kurumun bütçesinin yeterli olmadığını düşündüğünü söyledi.

Gündüz, kurumun bu bütçeye ihtiyaçlarını giderebilmesini temenni etti.

Ombudsman bütçesinin onaylanmasıyla, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi bugünkü görüşmelerini tamamladı.

Komite yarın Mahkemeler, Kamu Hizmeti Komisyonu ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçelerini görüşecek.
Editör: TE Bilisim