Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı, Sağlık Bakanlığı’nın Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin açıklamalarının ve girişimlerinin araştırılması talebini reddetti.

Dizdarlı, başvurunun değerlendirmeye alınmadığını açıkladı.

Dizdarlı, bir televizyon programına yaptığı açıklamada, şikâyet edenin yönetsel taraf olduğu için soruşturulmayacağını ifade etti.

Yasaya göre, bakanlık bir derneği şikayet edemez

Ombudsman Emine Dizdarlı, Ombudsman Yasası’nın 15’inci maddesinin birinci fıkrasında “haksızlığa uğradığını iddia eden kişi, kurum, kuruluş veya sivil toplum örgütü daireye başvurma hakkına sahiptir. Ancak haksızlığa uğradığını iddia eden kişi veya kişiler yaptığı şikâyetler, yürütsel veya yönetsel yetkisi olan herhangi bir makam, organ, teşkilat veya kuruluşu şikayet edebilir. Bunlar dışındaysa o zaman şikâyet dikkate alınmaz” dedi.

Yasa maddesine atıfta bulunarak Sağlık Bakanlığı’nın talebini değerlendirmeye almayacaklarını belirten Dizdarlı, yönetsel veya yürütsel yetki kullanan bir makamın şikâyet edilmesi durumunda soruşturma yapabildiklerini söyledi.

Dizdarlı, Serbest Hekimler Birliği’nin bir dernek olduğunu hatırlatarak idarenin bir kuruluşu ve/veya organı şikayet etmediğinden dolayı soruşturmayı yapamayacaklarını vurguladı.

Hatırlanacağı üzere Sağlık Bakanlığı adına Sağlık Bakanı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, Serbest Çalışan Hekimler Birliği’ni, “sağlık sisteminde kaos yaratmaya” yönelik açıklamaları ve girişimlerde bulunduğu gerekçesiyle Ombudsman Emine Dizdarlı’ya başvurmuştu.

Gardiyanoğlu: Yangından mal kaçırır gibi bir tavırdı

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu da, siyaseti ve sağlığı yönetenlerin bir birliği, derneği gerçekleri söylememek adına Ombudsman’a şikayet ettiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı’nın bu tavrının zaten ciddiye alınmadığını ifaden eden Gardiyanoğlu, kendilerinin bakanlık adına suç duyurusunda bulundukları gün bu şikayetin yapılmasını da “yangından mal kaçırmak” olarak değerlendirdi.

Gardiyanoğlu, bakanlığın gündemi şaşırtmaya çalıştığını iddia ederek kamu hekimlerinin hala ikinci iş yaptığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı’nın altı ayda bir özel hastaneleri denetlemek zorunda olduğuna işaret eden Gardiyanoğlu, bir buçuk yıldır toplanmayan Sağlık Hizmetleri Kurulu’nun, taleplerin doğrultusunda toplandığını söyledi. Gardiyanoğlu, kurulun iki aydır yine toplanmadığını belirtti.

Sağlıktaki sorunların düzeldiğini söylemenin, birliği sindirmeye çalışma hedefi olduğunu ifade eden Gardiyanoğlu, “Bizi yıldıramazlar, doğru bildiğimizi belgelerle ortaya koymaya devam edeceğiz” dedi.

Editör: TE Bilisim