Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Derneği, “Okullarda Ücretsiz Satranç Kitabı Dağıtma Projesi”ni tanıttı.

Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Derneği Başkanı ve derneğin Satranç Kolu Sorumlusu Eğitimci-Yazar Behcet Çelebi’nin öğrencilere ve velilere yararlı olması için hazırladığı “Herkes için Satrançla Yaşam” kitabının baskı aşamasında olduğu, baskının tamamlanmasının ardından kitabın belirlenen pilot okullara ücretsiz olarak dağıtılacağı açıklandı.

Lefkoşa’daki Eziç Restoran’da düzenlenen tanıtım toplantısında, Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Derneği Başkanı Behcet Çelebi, dernek yönetim kurulu üyeleri, Kuzey Kıbrıs Satranç Federasyonu Başkanı Dr. Halil Göymen ve kitaba finans sağlayan firma temsilcileri katıldı.

“SATRANCIN YAŞAM BİÇİMİ OLARAK ÜLKEDE YAYGINLAŞMASI...”

Başkan Çelebi, yaptığı konuşmada, 2011 yılında kurulan derneğin amaçları hakkında bilgi vererek, “En önemli hedeflerimizden biri satrancı tanıtmak, sevdirmek, satranç bilgi ve kültürünü çağdaş düzeye yükseltmek, satrancın yaşam biçimi olarak ülkede yaygınlaşmasını sağlamaktır” dedi.

Behcet Çelebi, çocukların doğru ve hızlı düşünebilmelerine, olaylara doğru yaklaşabilmelerine yardımcı olan satrancın ilk ve ortaokullarda ders olarak okutulması konusunda gerekli çalışmaları başlattıklarını dile getirerek, “Okullarda Ücretsiz Satranç Kitabı Dağıtıma Projesi”nin bu amaçla hazırlandığını söyledi.

Satrancın beyin sporu olduğunu ifade eden Çelebi, söz konusu sporun eğitime katkı sağladığını vurgulayarak, “Çin ve Rusya’daki okullarda satranç eğitim müfredatında bir etkinlik olarak değil, ders olarak yer alıyor. Biz de çocuklarımıza küçük yaşta satranç öğretebilirsek, onlar büyüdükçe başarılarına başarı katacak, satranç sayesinde toplumun kalkınması daha kolay olacak” dedi.

Derneğin, eğitim, bilimsel üretimi destekleme, çocukların sanatsal ve fiziksel gelişimine katkı koyma gibi hedefleri hakkında bilgi veren Behcet Çelebi, 2011-2012 öğretim yılında okullarda ücretsiz satranç kursları düzenlediklerini, ayrıca okullara ücretsiz satranç malzeme yardımı yaptıklarını anlattı.

2012-2013 öğretim yılının ilk sezonunda Satranç Federasyonu’nun etkinliklerine katıldıklarından söz eden Çelebi, kitabın derneğin dördüncü projesi olduğunu söyledi.

Behcet Çelebi, derneğin, okullarda bahçe düzenlemesi yapma, fidan dikme, bilimsel araştırmayı teşvik edici yarışmalar düzenleme, Satranç Evi, Bilim Merkezi, Uzay Gözlemevi kurma şeklinde projeleri olduğundan da söz etti.

Satrancın bilim, spor ve yaşam biçimi olduğunu vurgulayan Çelebi, kitabın bölümlerini şöyle sıraladı:

“Satranca Bilimsel Bakış, Satranca Teorik Bakış, Satrançta KKTC, Türkiye ve Dünya Şampiyonları, Satrançta Oyun Analizi, Satranç Soruları, Satrançta Altın Öğütler, Satrançla İlgili Güzel Sözler, Satranç Sözlüğü...”

“KİTAP SATRANCA BAŞLAYAN ÖĞRENCİLERE REHBER OLACAK”

Basın toplantısında söz alan Kuzey Kıbrıs Satranç Federasyonu Başkanı Dr. Halil Göymen de, hazırlanan kitabın satranca başlayan öğrencilere rehber olacağını söyledi.

Satrançta, kişisel gelişimin her zaman sürdüğüne dikkat çeken Göymen, uluslararası satranç şampiyonlarının dahi kendilerini geliştirmeye devam ettiğini söyleyerek, “Satranç kişiye sabırlı olmayı, süratli karar vermeyi öğretir” dedi.

Satrancın eğitim müfredatında ders olarak yer alması için federasyon olarak çalışma sürdürdüklerini hatırlatan Halil Göymen, Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Derneği’ne her zaman destek vermeye hazır olduklarını da vurguladı.

Basın toplantısının ardından, Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Derneği adına kitaba finans sağlayan firma yetkililerine teşekkür belgesi takdim edildi.

Editör: TE Bilisim