Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde “2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” görüşmeleri sürüyor. Komitede,bugün ilk olarak Hukuk Dairesi’nin (Başsavcılık) 9 milyon 901 bin 500 TL öngörülen bütçesi görüşüldü. Bütçe oybirliğiyle kabul edildi.

Hukuk Dairesi bütçesinin onaylanmasının ardından verilen ara sonrasında Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı bütçesi görüşülecek.

TATAR

İlk konuşmayı Komite Başkanı UBP milletvekili Ersin Tatar yaptı. Tatar konuşmasında Hukuk Dairesi’nin etkin ve verimli çalışmasının önemine vurgu yaptı.

Başsavcılığın çok önemli bir görev üstlendiğine vurgu yapan Tatar, sadece mahkemelerde ve devletin hakkını savunmada değil, devletin daire ve birimlerine de hukuk görüşü verdiğini söyledi.

Ercan Havalimanı Projesi’ne değinen Tatar, bu projeyle ilgili bir ara emrinin söz konusu olduğunu, bu durumun aşılması noktasında Hukuk Dairesi’nin çaba gösterdiğini dile getirdi. Tatar, bu projenin hayat bulmasının önemli olduğunu belirterek, “İnşallah sıkıntılar aşılır ve proje hayat bulur” dedi.

Hukuk Dairesi’nin 64 savcı kadrosu bulunduğunu ancak 32 savcı ile çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Tatar, genç, nitelikli savcılara ihtiyaç duyulduğunu, geleceğin başsavcılarının yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Tatar’ın ardından CTP milletvekili Birikim Özgür konuştu.

ÖZGÜR

CTP milletvekili Birikim Özgür, Hukuk Dairesi bütçe harcamalarının hemen hemen tümünün personel gideri olduğunu söyledi.

Dairenin etkin ve verimli çalışmasının önemli olduğunu söyleyen Özgür, ihtiyaç varsa hizmet içi eğitim ve personel alımı yapılabileceğini belirtti.

Özgür, Öğretmen Hazırlık Ödenekleri konusunda yapılan ödemelere ilişkin bir süre önce yaşananları dile getirerek, Sayıştay başkanlığının, bu konuda topu Hukuk Dairesi’ne attığını kaydetti. Bu konuda Hukuk Dairesi’nin görüşünü soran Özgür, “Hükümet değişince bu ödeme anında gerçekleşiyor. İki daire topu birbirine atıyor. Ben bu konudaki açıklamanızı merak ediyorum” dedi.

ARABACIOĞLU

DP milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da Öğretmenlerin Hazırlık Ödenekleri konusunda sağlıklı bir açıklama yapılması gerektiğini kaydetti.

Arabacıoğlu, dairenin çok önemli bir görevi olduğunu, verdiği görüşlerin ciddi sorumluluk gerektirdiğini, çelişkili görüşler vermesinin güveni zedeleyebileceğini söyledi.

Arabacıoğlu oylarının olumlu olacağını belirtti.

HAMZAOĞULLARI

CTP milletvekili Biray Hamzaoğulları, çelişkili kararlar konusuna değinerek, aynı konuda farklı görüşler çıkmasını eleştirdi.

Hamzaoğulları, bu durumun soru işaretleri ve rahatsızlık yarattığını ifade etti.

Kooperatif Merkez Bankası’nda iki maaş çeken kişiler olduğunu söyleyen Hamzaoğulları, bununla ilgili bilgi istedi.

ÖZDENEFE

CTP milletvekili Fazilet Özdenefe, kurumun personel ve maaş sıkıntısı yaşadığını kaydetti.

Özdenefe, Başsavcılığın görüşlerinin çok önemli olduğunu özellikle komitelere davet edildiği halde buna icabet edilmediğini belirterek bunu eleştirdi.

Meclis Komitesi’nde sözlü ve yazılı görüş istemelerine rağmen yanıt alamadıklarını söyleyen Özdenefe, bunun nedenlerini sordu.

ÖZTÜRK

Hukuk Dairesi Başkan Yardımcısı Behiç Öztürk, araç sıkıntısı yaşadıklarını ifade etti.

Öztürk, emeklilerden yapılan kesinti konusunda, ara emri safhasında mahkemede bir görüşme olduğunu mahkemenin görüşüne saygı gösterdiklerini söyledi.

Öztürk, Anayasa’ya aykırılık bulunduğundan yasa yapılarak ödemenin yapılması tavsiyesinde bulunulduğunu dile getirdi.

Öztürk, mahkeme kararının kesintinin iadesine yönelik olmadığını, söz konusu tarihten itibaren kesinti yapılmamasına yönelik olduğunu kaydetti. Tatar, tarafından güdeme getirilen Ercan Havalimanı’ndaki hangar sorununa değinen Öztürk, yürütmenin sorunu çözmek için girişimler yapığını, kendilerinin de bilgi verdiğini ifade etti.

Öğretmenlerin hazırlık ödeneğine ilişkin görüşlere de değinen Öztürk, verilen görüşlerin gerekçelerini anlattı, değişik sorulara değişik cevaplar verdiklerini, birbirine ters görüş vermediklerini kaydetti.

Öztürk, adil ve etik kararlar vermeye özen gösterdiklerini belirtti.
Editör: TE Bilisim