Açıklamaya göre bir önceki aya göre, endekste bulunan 355 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 95 maddenin ortalama fiyatlarında düşüş gerçekleşti.

En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; yüzde 75.90’la kabak, yüzde 70.48’le salatalık ve yüzde 59.41’le patlıcan oldu. En çok fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; yüzde 70’le Türkiye Cumhuriyeti Piyango Bileti, yüzde 28.57’yle KKTC piyango bileti ve yüzde 14.43’le Kolakas oldu.

Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranları şöyle gerçekleşti: “gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda yüzde 4.73 artış, çeşitli mal ve hizmetler ana grubunda yüzde 3.61 artış, ulaştırma ana grubunda yüzde 1.27 artış, konut, su, elektrik, gaz ve  diğer yakıtlar ana grubunda yüzde 0.98 artış, lokanta ve oteller    ana grubunda yüzde 0.89 artış, sağlık ana grubunda yüzde 0.75 artış, haberleşme ana grubunda yüzde 0.71 artış, eğlence ve kültür ana grubunda yüzde 0.65 artış, eğitim ana grubunda yüzde 0.64 artış, mobilya, ev aletleri ve ev  bakım hizmetleri ana grubunda yüzde 0.48 artış, giyim ve ayakkabı ana grubunda yüzde 0.01 artış, alkollü içecekler ve tütün ana grubunda yüzde 0.12 azalış.”

Ocak ayında gıda ve alkolsüz içecekler ana grubu en yüksek artış gösteren ana grup olurken bu durum taze sebzeler – meyveler, süt ve süt ürünleri, kuzu ve dana etlerindeki fiyat artışlarından kaynaklandı.

Çeşitli mal ve hizmetler ana grubu ise kasko, pasaport alım masrafları, motorlu taşıt seyr-ü sefer ücretlerindeki artışlar nedeniyle en çok yükselen ikinci ana grup oldu.

Ocak ayında endekse yansıyan tüm kurların ortalamasında artış yaşandı.

Alkollü içecekler ve tütün grubunda viski, şarap, bira fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle bu ana grup eksi değer gösterdi.

Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer alan 12 ana grubun, 11 ana grubunda artış yaşanırken, 1 ana grupta ise düşüş yaşandı.

Editör: TE Bilisim