NEZİRE GÜRKAN

Sürekli kullandığım bir yolun kenarında, el uzatma mesafesinde ama farketmemişim onları. Kuaförüm Havva uyardı, “70 yaşlarında muhteşem bir çift var, tam senlik” dedi. “Kırmızı bombardımanı, Sevgililer Günü furyasında bir gerçeklik” diye ekledi. Hatta bana randevu bile aldı simitçi Ayalı çiftinden.

Perşembe sabahı randevu saatinde gittim. O zaman farkettim, aslında sürekli kullandığım yolun tam kenarında ve farkında bile değilmişim. Ne onları, ne simitleri…

Her gün sabahın 6’sında Ali Ayalı Lefkoşa Fuar Alanı girişinde, sevgili karısı Işıl Ayalı da Sanayi Bölgesi’nde seyyar arabaları ile tezgahlarını kuruyorlar; simit satıyorlar. Biri bitirdiğinde diğerinin yanına gidiyor, birlikte devam ediyorlar.

Yağmurluydu gittiğim gün, arabadan inmemem için ısrar etti Ali Ayalı; “ıslanırsın” dedi. Oysa o ve karısı yağmur altında satıyorlardı simitlerini. Işıl Ayalı, Sanayi Bölgesi’ndeki satışını erken bitirmiş, kocasının yanına gelmiş. “Bölgede çok iyi insanlar var, yağmur yağdığını görünce tümünü aldılar simitlerin, erken bitirdim” dedi.

2 liralık bir simitten 70 kuruş kazınıyorlar, ama o kadar memnunlar ki hayatlarından, insan kendinden utanıyor. “Günlük harcamamızı çıkarıyoruz” diyor ikisi birlikte. Çocukları ve torunları “ne gerek var” diye karşı çıksa da, “ayakta olduğumuz sürece çalışacağız” diyor Ali Ayalı. Huzurlu, keyifli, hoşsohbet, her tür hırstan arınmış dinginlikle.

Doğduğu köyden soyadını alan Ali Ayalı, 10 yaşından beri Lefkoşa’da. “Aşkım, elim ayağım, gözümün nuru” dediği Işıl Ayalı ile 50 yıldan beri evli. 70’e yakın ikisi de. Ve bütün hayatları beraber çalışarak geçmiş. Terzilik yapmışlar birlikte, gazete harmanlamışlar. 6 aydan beri de sıcacık simit satıyorlar.

“Sigorta emeklisiyim, paraya ihtiyacım yok. Parayı, zenginliği sevmem zaten. Biri oğlan 2 çocuğumuz var, ikisi de evli ve 2 de torun var. Herkes kendi kendine bakıyor. Bakmamız gereken biri yok, maaşcığımız yeter ama oturmak bize göre değil. Hem burada çok insan görüyoruz, yeni ahbaplar ediniyoruz…”

Ve yeni nesle mesajı da var Ali Ayalı’nın… “Çalışmak ayıp değil, çalışarak kazanın. Azla yetinmeyi bilin. Şimdikiler hep daha fazla ister, çalışmak istemezler. Çalıştıklarıyla, işleriyle, eşleriyle, kazandıklarıyla yetinmezler. Burunları hep havada. Bugün evlenirler, yarın istemezler. Hep zenginlik, gösteriş… Sonları hiç iyi değil…” 
Editör: TE Bilisim