Türk dünyasının ve Orta Asya coğrafyasının asırlardan beridir milli bir bayram olarak kutlaya geldiği Nevruz, “Yeni gün” anlamında bir bahar bayramıdır.

Bu bayram Türkiye ve KKTC dışında, bütün Türk Cumhuriyetleri, İran, Afganistan, Pakistan, Rusya, Ukrayna ve Kosova’da yüz milyonlarca insan tarafından resmi bir bayram olarak görkemli bir şekilde kutlanmaktadır. Her halk, bu bayrama değişik anlamlar yüklese de bu bayram Hıristiyan, Yahudi ve Gök Tanrı dinine mensup Türk halklarının ortak kutladığı tek bayramıdır.

Bu bayram Ulu önder Atatürk devrinde birkaç kez bayram olarak törenlerle kutlanmış fakat daha sonra terk edilmiştir.

KKTC’de ise bahar bayramı “Mart Dokuzu” olarak halk tarafından kutlanmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti, ısrarla bu bayramı milli bir bayram olarak ilan etmemektedir. Türkiye’nin her zaman kötü bir taklitçisi durumundaki KKTC ise,  inisiyatif kullanarak bu bayramı kutlamaya cesaret edememektedir. Mevlit kandilini bile tatil için bahane gören bu zihniyetin, Türk Dünyasının ortak bayramı Nevruz’u bayram ilan etmemesini anlamak mümkün değildir.

YDP iktidarında yapılacak olan işlerden birisi de, Nevruz’u milli bir bayram olarak ilan etmek ve KKTC’yi bu konuda olsun Türk dünyası ile bütünleştirmek olacaktır.

Yüce milletimizin Nevruz bayramını kutluyor, bu bayramın coğrafyamıza barış, huzur ve mutluluk getirmesini diliyoruz.

Saygılarımızla

Av. Mehmet Ünal Bay

YDP Genel Başkan yardımcısı

Editör: TE Bilisim