Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği (KTNÜB), yapacağı “şok eylemleri” duyurmak amacıyla yarın basın toplantısı düzenleyecek.
Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, artık bıçağın kemiğe dayandığını ve narenciye ile uğraşan birçok sektörün eylem hazırlığında olduğunu açıkladı. Alioğlu, şok eylemlere imza atacaklarını vurguladı.
İstişare içerisinde oldukları tüm örgütlerle birlikte yarın saat 11.00’de KTNÜB Güzelyurt Merkez Binası’nda bir basın açıklaması yaparak, yetkililere eylem kararını duyuracaklarını ifade eden Alioğlu, özellikle kontraktörler, nakliyeciler ve üreticilerle birlikte eylem gerçekleştireceklerini belirtti.
Üreticilerin, kontraktörlerin ve nakliyecinin Cypfruvex’ten alacakları olduğunu, bu paranın yaklaşık 7.5 milyon TL’ye karlılık geldiğini, 3.5 milyon TL’lik doğrudan gelir desteğinin de ödenmediğini anlatan Alioğlu, yapacakları basın açıklaması ile konuyu hükümetin ve halkın gündemine taşıyacaklarını söyledi.
Alioğlu, basın açıklamalarının ardından hükümete sorunların çözümü için bir hafta süre tanıyacaklarını da kaydetti.
“Doğrudan gelir desteği ne zaman ödenecek?”
Cypfruvex’den alacağı olan üreticinin ödenmemesinin yanında, doğrudan gelir desteğinin de ödenmediğini belirten Alioğlu, “Tarım bakanı üretici birlikleri ile birlikte hareket edeceğini söylemesine rağmen bunu bugüne kadar yapmadı” dedi.
Alioğlu, doğrudan gelir desteğinin yılda iki kere mayıs ve temmuz ayında ödenmesi gerektiğini anlatarak, ilk taksitin ödendiğini ikinci taksitin de ödenmesi için birçok temas gerçekleştirdiklerini söyledi.
Doğrudan gelir desteğini ödemeyen ve her geçen gün geciktiren hükümetin üreticinin üretimine sekte vurduğunu da ifade eden Alioğlu, “Ödemenin gerçekleşmesini umut ediyorum” dedi.

“Sennaroğlu’nun açıklamaları üreticiyi üzmüştür”
Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu’nun son yaptığı açıklamalarının, narenciye sektörü açısından üreticiyi “umutsuzluğa” düşürdüğünü anlatan Alioğlu, bunun üreticiler arasında büyük bir üzüntüye neden olduğunu söyledi.
15 gün önce Tarım Bakanlığı’nı ziyaret ederek görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Alioğlu, “Hatta, bakanlık müsteşarının tecrübeli ve bölgeden olmasının Güzelyurtlu için büyük bir avantaj olacağını düşünmüştük. Ancak, bakanın son yaptığı açıklamalarda narenciye ile ilgili hiçbir şey olmamsı bizi üzmüştür” dedi.
2008 yılında Bakan Sennaroğlu’nun üreticiye verilen doğrudan gelir desteğini dönüm başı 240 TL’den 160 TL’ye düşürdüğünü ve üreticinin ürününden 80 TL alan bir tarım bakanı olarak tarihe geçtiğini de belirten Alioğlu, şöyle devam etti:
“2013’de yine aynı tarım bakanının göreve gelmesi ve müsteşarının da yine aynısı olması nedeniyle, eskiden yapmış oldukları hataları yapmamaları konusunda ümitlerimiz vardı. Ancak, dünkü bir gazetede çıkan yazıda yapılan açıklamalar ile üreticinin düşüncelerini bir anda sıfırlamıştır.”
Alioğlu, bunun en önemli sebebinin ise 7- 8 aydan beridir Cypruvex’e ürün veren üreticiler yanında, nakliyecilerin ve kontraktörlerin alması gereken 7.5 milyon TL ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmamasından kaynaklandığını belirtti.
Bakan Sennaroğlu’nun yaptığı açıklamaları “talihsiz” diye niteleyen Alioğlu, Cypruvex hakkında yaptığı açıklamaları, bu kuruluş için öngörülen zihniyeti ortaya koyduğunu söyledi.

“20 milyonu bulan, 3.5 milyonu mu bulamadı?”
Desteğin temmuz ayında ödenmesi gerekirken halen ödenmediğine dikkat çeken Alioğlu, üreticinin bunun ödenmesi için bekler durumda olduğunu belirtmek istediklerini kaydetti.
Alioğlu, bugün kuraklık tazminatlarının haftaya ödenmesiyle ilgili büyük bir çalışma yapan Sennaroğlu’nun 20 milyon TL’lik bir kaynağı bulabildiğine göre, narenciye üreticisine 3.5 milyon TL’yi çok rahat bulabilecek kapasitede olduğunu ve bunun asli görevi olduğunu hatırlattı.

“Stok satılırsa borç kapanır, üretici ödenir”
Bu borcun 15 milyondan 9.5 milyon TL’ye düştüğünü ve üreticiye sadece 8 milyon TL’lik bir borcu olduğuna da dikkat çeken Alioğlu, Cypfruvex’te bulunan stok ürünün satılması durumunda karşılığının teşvik primi ve ürün bedeli ile birlikte kapanacağını söyledi.
Bu konuları kendisine aktardıklarını anlatan Alioğlu, Cypfruvex’in yetkili kişilerinden de bu konuda gerekli bilgileri aldıklarını kaydederek, “Basına yaptığı açıklamada kendisinin hiçbir şeyden haberdar olmadığını ifade etmesi, ancak bazı rakamları kullanması da kendisine gelen bilgiler doğrultusunda yapıldığını görmekteyiz” dedi.
Bakanın açıklamasında, “Cypfruvex’in son hali ile ilgili kendisine bir zarf içinde belgeler gittiğinin” anlaşıldığını, bundan haberinin olduğunu da belirten Alioğlu, “Cypruvex’in 20 milyon borcu varmış ve ürün ipotekliymiş. Bugün Cypfruvex’in sadece Ziraat Bankası’na borcu vardır” dedi.

“Cypfruvex’e ürün verenler bekliyor”
Ali, Alioğlu Güzelyurt’ta büyük sıkıntılara neden olan Cypfruvex’ten alacaklı olan üreticilerin bakanın açıklamalarıyla büyük bir kaosun içine girdiğini belirtti.
Alioğlu, “Bu kaynağın ne zaman ödeneceği ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmamıştır” dedi.

“5 yıllık tarım politikası şarttır”
Narenciyecinin hükümetten beklentisinin, beş yıllık tarım politikalarının oluşturulması olduğunu belirten Alioğlu, “Özellikle tarımdaki narenciye sektörüne ayrı bir gözle bakılması gerekir” diye konuştu.
İzlenebilir üretici ile sürdürülebilir bir narenciye politikasının yaratılması gerektiğini ifade eden Alioğlu, şöyle konuştu:
“Bir dönüm narenciyenin yıllık maliyeti 2 bin 500 TL’dir. Ton başına ise 416 TL bir maliyeti vardır. Üretici bu miktarın aşağısında gelir elde ederse zarardadır demektir. Bu rakamdan sonra sattığı her üründe kâra geçer?
Son yıllarda narenciyenin ton başına 300 -350 TL’lik bir satışı var. Bu ise üreticiye çok büyük bir darbe vurdu. Bu da doğru politikaların yapılmamasından kaynaklanıyor. Üretici çok büyük mağduriyet yaşanmıştır. Ülkede üretim doğru dürüst yapılmıyor. 35 bin dönüm narenciye bahçesinde, dönüm başı 3.5 ton ürün çıkarsa, o sektörün battığı anlamına gelir. Gelen hükümetlerin sektöre bakış açısı bunun göstergesidir. Çünkü aldığı ilaçlar döviz üzerinedir.”
(KIBRIS) 
Editör: TE Bilisim