Ülkemizin en yüksek ihracat kapasitesine sahip olan narenciye sektörü yetiştiricisiyle, fabrikasıyla, ihracatçısıyla kısacası her yönüyle dert küpü.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Çıralı ve Oda Genel Sekreteri Doğa Dönmezer, önceki gün Güzelyurt’ta Narenciye alanında faaliyet gösteren sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşmede hazır bulunan üretici ve ihracatçı birlikleri yetkilileri, narenciye sektörünün geldiği noktayı “Çıkmaz sokak” olarak değerlendirdi.
Temsilciler, 100 bin ton yıllık üretimi bulunan sektörün her yönüyle tıkandığını ifade ederek, “Yanlış hükümet politikaları, yetersiz teşvik, ihracatta daralma, yüksek girdi maliyetleri dış pazarlarda rekabet edememe bizleri bitirmek üzere” dedi.

1995 yılından sonra sıkıntıların başladığını ve fabrikalara kilit vurma noktasına geldiklerini anlatan yetkililer, “Rekabet avantajlarımızı yitirdikçe piyasamız daraldı. Rusya, Ukrayna, Irak ve İran pazarlarına yöneldik. Ancak bu ülkeler yeterince talepte bulunmuyor. Yeni pazarlara ihtiyaç var” diye konuştu.

KTSO Başkanı Ali Çıralı, dış piyasada narenciyeyi rekabetçi konuma getirilmesi gerekliliği üzerinde durarak, “Bunu yani rekabet şansımızı dış piyasalarda yükseltemezsek, tür değişimine gitmek zorundayız. Dünyada en çok talep gören narenciye cinslerini yetiştirmeliyiz. ARGE çalışması yapılmalı” dedi.

Başkan Ali Çıralı sektör temsilcilerinin birlikte hareket etmesi gereği üzerinde de durarak, “Yasayla yetkileri ve yaptırım gücü bulunan bir narenciye konseyi kurulmalı. Bu konsey ilgili temsilcilerden oluşmalı ve bahçeden pazar araştırmasına kadar birçok alanda faaliyet göstermeli” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim