Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Nami görüşmede yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz’de hidrokarbon kaynakları konusunda yaşanmakta olan sorunların kaynağının Kıbrıs konusuna dayandığını, sorunların çözümü için diyalogun şart olduğunu belirtti. Nami konuşmasında, Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasından kalkmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Nami, Avrupa Birliği kurumlarının ve Avrupa Parlamentosu’nun alacağı kararlar ve yapacakları açıklamalarında dengeli mesajlar vermeleri ve müzakere sürecinin sonuç alıcı bir şekilde yeniden başlaması için çaba göstermeleri gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs Türk tarafının temsil edilmediği bu kurumlarda tek taraflı pozisyonlar üretilmesinin Kıbrıs sorununun çözümüne hiçbir şekilde katkı sağlayamayacağı gibi bölgedeki tansiyonun artmasına da neden olabileceğini kaydeden Nami, herkesin soğukkanlı davranması gerektiğinin altını çizdi.

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Kıbrıs Türk tarafının çözüm sürecinin ileri götürülmesi için üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini vurgulayan Nami, uluslararası toplumdan beklentilerinin de benzer şekilde Rum tarafını uzlaşı yönünde teşvik etmeleri olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların kaldırılması ve Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu’nda temsil edilebilmesi için neler yapılabileceği hususunda somut fikirler sunarak, başta Avrupa Birliği kurumları olmak üzere tüm uluslararası aktörlere bu konuda görev düştüğünü hatırlattı.

Nami, bugün ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile bir araya geldi.

Görüşmede, Doğu Akdeniz’de hidrokarbon kaynakları konusunda yaşanan sorun ve Kıbrıs konusuna etkisi ile Kıbrıs müzakere sürecinde yaşanan tıkanıklık ele alındı.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Brüksel temaslarını tamamlamasının ardından yarın yurda dönecek.
Editör: TE Bilisim