Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ile Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’nin müştereken icra edeceği “Arama Kurtarma Tatbikatı – 2014”e katılmak üzere davetli olarak ülkede bulunan akademisyenlere yönelik Dışişleri Bakanlığı Konferans Salonu’nda konferans verdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Nami konuşmasının başında Kıbrıs sorunu hakkında kısa bir bilgi verdi.
Bakan Nami, 1960 yılında kurulan ortaklık cumhuriyetinin, Kıbrıslı Rumlar’ın adayı Yunanistan’a bağlama hayalleri dolayısıyla, yalnızca 3 yıl yaşadığına dikkat çekti. Nami, 1974 yılına kadar süren silahlı çatışma ortamının, garantör ülke Türkiye’nin adaya müdahale etmesi ile sona erdiğini işaret ederken, adanın 1974 yılında fiziki olarak ikiye bölündüğünü ve tarafların 1977 yılında vardıkları anlaşma ile federal çözüm arayışlarının başladığını söyledi.

Bu tarihten günümüze, iki toplumlu, iki kesimli federal bir devlet modeli için çalışıldığını ancak Kıbrıslı Rumlar’ın 2004 yılında AB’ye üyeliklerinin buna engel olduğunu işaret eden Nami, AB genişleme sürecinin tehlikeye girmesi neticesiyle, Rumların AB’ye üyeliğinin kabul edildiğini ve Kıbrıs’ın bölünmüş bir ada olarak Avrupa Birliği’ne katıldığını belirtti.

Konuşmasında, liderler tarafından kabul edilen Ortak Açıklama metnine de değinen Bakan Nami, yürütülen görüşmelerin kısa sürede iki halkın siyasi eşitliğine dayanan federal bir çözümle neticelendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Nami, ekonomik ve siyasal işbirliklerine yol açacak ve bölgesel istikrara katkı koyacak ada etrafındaki hidrokarbon yataklarının keşfinin, Kıbrıs sorunun çözümünde önemli bir etken olacağını belirtti ve 2014 yılının çözüm yılı olmasını diledi. 
Editör: TE Bilisim