Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği bugün saat 16.00’da birlik binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, bahse konu olan ihale tüzüğünün hayat bulabilmesi için yalnızca tüzüğün içerisinde yer alan maddelerin müteahhitler tarafından uygulanmasını değil, eş zamanlı olarak devlet tarafından atılması gereken adımlar olduğuna değindi.

Gürcafer, bu adımların atılmadığı sürece de tüzüğün verimli olmasının beklenemediğinin altını çizdi..
Gücafer şunları söyledi;

İhale Tüzüğü’nün daha verimli olması gerekir. Nitekim bu tüzük uygulamaya girdikten sonrada gerçekleşen ihalelerde sıkıntılar ortaya çıktı. Bunlar ile ilgili geçtiğimiz günlerde bu konuları değerlendirip, görüştük. Oturup çözüm üretelim noktasında temkinlerde bulunduk. Bir süre önce bir takım rahatsızlıkların olduğunu ve bu rahatsızlıklar giderilmezse ihalelerin durdurmak zorunda kalacağımızı da belirttik. Önümüzdeki günlerde büyük birkaç tane ihale söz konusudur. Bizim için esas olan terazinin adaleti sağlayabilecek kadar çok hassas bir terazi olmasıdır. Çünkü bu ihalelere teklif veren tüm müteahhitler bizim üyemizdir ve bizde tüm müteahhitlerimize eşit mesafedeyiz.

Her hangi bir kaosun yaşanmaması için bu tüzüğün oluşacak olan rahatsızlıkları ortadan kaldırabilecek bir çalışma ortamı yaratmak ve bu çalışma ortamını içerisinde de çok hızlı bir şekilde tüzüğü istenilen noktaya getirmek ve getirilene kadar ihalelerin durdurulmasını talep etmekteyiz. Bu düşünce doğrultusunda üyelerimiz ile birlikte toplandık ve bütün üyelerimiz buna onay verdi. Yalnızca ihale tüzüğü içerisindeki maddelerin uygulanması değil.

İhale tüzüğünün hazırlandığı dönemde dile getirilen şartnamelerin de güncellenmesi devlet bacağının da yapılması gerekenlerinde güncellenmesi gündeme gelmişti ama bu adımlar atılmadı. İhale yöntemi ve sistemi ile ilgili birim fiyat vermesi metraj özetini keşif özetinin güncellenmesi ve bu keşif özetinin fiyatlandırarak müteahhitlerin de mağdur olmasının önüne geçilmesi hususu yapılmadı. Bunun dışında ihale tüzüğünün puanlama ile ilgili kısmında bir takım kaoslar yaşandı.

İş bitirme belgeleri ile ilgili devletin ilgili organları arasında iletişim eksikliği söz konusudur ve bu bize olumsuz yansımaktadır. Araç parkı hisselerinin onaylanması tanımlanması ile ilgili karmaşa yaşanmaktadır. Firmaların finansal gücünü gösteren ve talep edilen belgeler çalışılabilir belgeler değildir. Hepsi ayrı ayrı ve teker teker tartışılıp, değerlendirilip, çözülmesi gereken konulardır. İhale tüzüğü yürürlüğe girmeden yapılması gerekenler yapılmış olsaydı bugün bu sorunlar yaşanmazdı.

Buradaki düşünce bunu ortadan kaldırmayı hedefleyen düşüncedir. Devletin bu noktada toplumun ihtiyaçlarını belirlemesi söz konusu değildir. Talebimiz önümüzdeki günlerde ihalelerin bir süre ertelenmesidir. Bugünden itibaren sorunlar çözülene kadar, ihalelere teklif vermeme kararı aldık. Kamuoyuna duyuruyoruz.’
 
Editör: TE Bilisim