Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la New York’ta gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından tarafların “toprak ve garantiler”le ilgili açıklamaları Rum basınına göre yeni tartışma konusu olmaya başladı.

Konu, Alithia’da “Toprak ve Garantiler Anlaşmazlık Noktası – Akıncı Şimdi De Camp David Tipi Görüşmeden Bahsediyor”; Simerini’de “Mustafa Kendi Havasında – Kıbrıslı Türk Lider Toprak İçin Camp David Tipi Müzakereler İstiyor” başlıklar altında ele alındı. Haberi Fileleftheros “Aralık Ayına Kadar Dört Adım – Akıncı: Üçlü, Toprak Konusunda Camp David, Beşli, ‘Teknik Konular’ Olmaksızın Çerçeve Anlaşması – ‘Yerleşikler Gitmiyor’”, Politis “Beşliden Önce Camp David İstiyor” ve Haravgi “Takvimler Olmazsa Federal Çözüm Rafa Kalkar” başlıklarıyla verdi.

Alithia, son günlerde Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafından toprak ve garantiler konusunda karşılıklı açıklamaları yapılmakta olduğun yazdı. Gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son günlerde yaptığı açıklamalara yer vererek Akıncı’nın toprak konusunun görüşülmesi konusundaki tutumunu değiştirdiğini, daha önce toprak konusunun güvenlik konusuyla birlikte beşli konferans çerçevesinde görüşülmesini önerirken, son açıklamalarında, sadece toprak konusunun yurt dışında yapılacak “Camp David” tipi görüşmeyle ele alınmasını gündeme getirdiğini yazdı.

Akıncı’nın son günlerde yaptığı açıklamalara geniş yer veren gazete, bu açıklamalara yanıtın ise Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’ten geldiğini belirtti.

Habere göre, Hristodulidis, Anastasiadis’in güvenlik konusunu tüm temaslarında en üst düzeyde gündeme getirmekte olduğunu belirterek, garantiler-güvenlik konusunun ilk kez bu aşamada bu kadar yoğun tempoda ele alındığını vurguladı.

New York’taki zirvede bu konuda sonuca ulaşılacağına dair bir beklentinin olmadığını ifade eden Hristodulidis, Türkiye’nin bu konudaki tezinin kendilerine iletildiğini ancak 1960 garantörlük sisteminin devam edemeyeceği görüşünün herkes tarafından kabul edilmekte olduğunu iddia etti.

Hristodulidis, “Bu çerçeve içerisinde sürekli temaslarla olumlu bir sonuca ulaşacağımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“TOPRAK VE GÜVENLİK KONUSU BİRLİKTE GİTMEZ”

Hristodulidis, açıklamasının devamında, “toprak konusunun mülkiyet konusuyla birlikte ele alınması gerektiğini; garantiler-güvenlik konusuyla, özellikle bir beşli konferans çerçevesinde, birlikte ele alınamayacağını” da iddia etti.

Gazete, Hristodulidis’in , BM Genel Sekreteri’nin “mülkiyet konusunun, özlü müzakere olmadan ve toprak ve toprak başlığında uzlaşı eşiğine gelinmeden kapanmayacağı” görüşüne de atıfta bulunduğunu aktardı.

“TÜRKİYE, YUNANİSTAN VE İNGİLTERE’NİN TOPRAK DÜZENLEMELERİNDE SÖZ HAKLARI YOK”

Simerini gazetesi ise, “Mustafa Kendi Havasında – Kıbrıslı Türk Lider Toprak İçin Camp David Tipi Müzakereler İstiyor” başlıkları altında verdiği haberinde Akıncı ve Rum sözcünün açıklamalarına yer verdi.

Habere göre, Hristodulidis, Akıncı’nın “toprak konusunun güvenlik-garantiler konusuyla birlikte beşli konferansta ele alınması ısrarının uzlaşılan yöntemin dışında olduğu” iddiasında bulundu.

Anastasiadis’in New York üçlü görüşmesinde bu konuda net bir tutum ortaya koyduğunu, BM Genel Sekreteri’nin de toprak konusunun iki taraf arasında görüşülmesi gerektiğini anladığını savunan Hristodulidis, Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’ın çözüm çerçevesinde yapılacak toprak düzenlemelerinde söz hakları bulunmadığını öne sürdü.

Hristodulidis, “toprağın mülkiyetle ilişkili olduğu, bu yüzden de Kıbrıs’ta gerçekleştirilen yoğunlaştırılmış müzakereler çerçevesinde taraflar arasında uzlaşı sağlanması gerektiğinin Anastasiadis tarafından net biçimde dile getirildiğini” belirterek, Akıncı’nın gayrı resmi takvimlere ilişkin açıklaması için ise “hiçbir takvim veya hakemlik konusunda anlaşma olmadığı” vurgusunda bulundu.

Haberin devamında, Akıncı’nın çeşitli basın organlarına yaptığı açıklamalara geniş yer verildi.
Editör: TE Bilisim