Dünya Fizyoterapistler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen seminere, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rana Karabudak ile Prof. Dr. Kadriye Armutlu konuşmacı olarak katıldı.

Seminerin açılışında sırasıyla, Fizyoterapistler Birliği Başkanı Beliz Belgen Kaygısız, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ve MS Derneği Başkanı Ercan Seymen birer konuşma yaptı.

KAYGISIZ

Fizyoterapistler Birliği Başkanı Beliz Belgen Kaygısız, Multiple Skleroz hastalarının fiziksel kayıplar yaşaması nedeniyle fizyoterapistlerin sıklıkla çalışmak zorunda oldukları bir alan olduğunu belirterek, bu nedenle konuyla ilgili daha ayrıntı bilgi almak ve güncel yaklaşımları değerlendirmek için bu semineri düzenlediklerini söyledi.

Fizyoterapistlerin toplumun her kesiminin güncel hayata katılımını sağlamak için çalıştığını belirten Kaygısız, yaşam kalitesinin arttırılmasının önemi artarken fizyoterapistlere talebin de arttığını söyledi.

Kaygısız, ülkede 60 civarında fizyoterapist olduğunu ancak henüz bir meslek yasaları olmadığını ifade ederek, yeni hükümetin bu konuda duyarlı olmasını beklediklerini vurguladı.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ise, hastaların da sağlık çalışanlarının da konularında bilinçlenmesi açısından bu tür organizasyonların önemli olduğunu belirterek, “sağlıkla ilgili sorunlar her zaman var önemli olan sorunu çözme kapasitesi nedir” dedi.

Ülkelerin çağdaş noktaya gelmesinde önemli noktalardan birinin de sorunları ötelemeden, açıkça ifade ederek çözüm üretmek olduğunu kaydeden Gülle, sorunları öteleyip biriktirmenin gelecekte daha kronik sorunlara yol açacağını belirtti.

Gülle, hükümeti bekleyen ciddi ve önemli reformlar olduğunu dile getirerek, sağlık konusundaki gereksinimlerin düzenlenmesi için tarafların ortak sinerji yaratmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

SEYMEN

MS Derneği Başkanı Ercan Seymen ise, 1998 yılında kendisine MS hastalığı teşhisi konduğunda böyle bir hastalığın varlığından haberi bile olmadığını ve toplumun bir kısmının da kendisiyle aynı durumda olduğunu söyleyerek, yıllarca toplumu bu hastalık hakkında bilinçlendirmek için çalıştığını anlattı.

Toplumun tepkisi ve bilinçsizliği nedeniyle MS hastalarının kendilerini gizlediğini dile getiren Seymen, hastalara ve topluma yönelik “MS’ten korkmayın, MS ölümcül ya da bulaşıcı bir hastalık değildir” dedi.

Seymen, MS hastalığının tedavisinde her gün ilerlemeler sağlandığını ve gelecekte bir gün bu hastalığın kesin tedavisinin bulunacağına inandığını söyledi.

Konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçildi ve katılımcılarla mesleklerinde 25 yılını dolduran fizyoterapistlere plaket takdim edildi. 
Editör: TE Bilisim