Demokrat Parti Ulusal Güçler (DPUG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, “global takas” yöntemini bugüne uyarlayarak mülkiyet konusuna farklı bir öneri getirmeye hazırlandıklarını açıkladı.

Yarın bununla ilgili bir basın toplantısı düzenlemeyi planladığını belirten Denktaş, “Global takasın dışında hiçbir çıkış yolu yok” dedi.

Kıbrıs Varoluş Hareketi heyetini kabulünde konuşan Serdar Denktaş, “Esas mesele mülkiyettir. Ve mülkiyet gidişatın en rahatsız edici kısmıdır. İnşallah onun da bir formülünü bulup hep birlikte üstesinden geliriz” dedi.

Gazetelerde ve sosyal medyada karşılaştığı bazı yorumlara da değinen ve “şimdiden birbirimize düşmeye başladık” diyen Denktaş şöyle devam etti:

“Eleştirilere ‘mülkiyet hakkını Denktaş da tanıdıydı’ diyerek cevap veriyorlar. Doğrudur. Denktaş mülkiyet hakkını tanıdı ama global takas koşulunu koyarak... Şimdi ondan uzaklaşıldı. Mal Tazmin Komisyonu kurulması, bir şeyleri bir yere kadar halledecek ama global takasın dışında hiçbir çıkış yolu yoktur.

Sayın Akıncı’nın ekibi aynı düşüncede değil. ‘Bireysel mülkiyet hakkı’ diyerek hareket ediyorlar.

Şimdiden ‘haklı alan, haksız alan, almaması gereken’ gibi tartışmalar yapılıyor. Bu, bence ilerisi için büyük tehdit. Önce kendi içimizde, sonra Rum tarafında insanlarla birbirimize düşeceğiz demektir.

O nedenle biz Denktaş’ın global takas yöntemini bugüne uyarlayarak farklı bir yöntem önermeye hazırlanıyoruz. Bu elbette çok ince detayına kadar çalışma gerektiren bir girişim. Bu konunun Türkiye ile, buradaki görüşmeci heyetle, hükümetle ele almamız gereken tarafları var. Ama günün sonunda bunun kimsenin başını ağrıtmandan mülkiyet sorununu çözebilecek bir girişim olduğunu diye düşünüyoruz.”

“KENDİ İÇİMİZDE BÖLÜNMEMEK”

“Bu dönemde en fazla dikkat etmemiz gereken şey kendi içimizde bölünmemek, gereksiz tartışmaya girmemektir” diyen Serdar Denktaş, “Çözüm belki her iki tarafa da empoze edilecek. Ama hiç kimse ve hiçbir güç kendi vatandaşlarımız arasında farklılıklar yaratmayı kabul etmemizi sağlayamayacak” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLIK KONUSU…

Konuşmasında Vatandaşlık Yasası’na da değinen Denktaş, “Yasa zaten Meclis’e gönderilmiş şekliyle geçecek değil” dedi, şunları ekledi:

“Aslında İçişleri Bakanlığı’nın ilgili kadrolarıyla yaptığımız tartışmalarda neyin nasıl olması gerektiğini madde madde ortaya koymuştum. Hepsi de beğenmişti.

‘Zaman alacak’, ‘vaktimiz kalmadı’ diyerek yasayı Bakanlar Kurulu’ndan geçirdiler.

Aynı şeyi Meclis’te yapacağımızı söyledim. Bu, bütünlüklü şekilde değişecek bir yasa olduğu için her maddeye öneri sunma hakkımız var. Sanırım ya düzelterek tekrar götürecekler veya mevcudu Meclis’te tartışarak düzelteceğiz."

“BEYAZ KİMLİK KARTINDA CTP İLE ANLAŞMAZLIK YAŞADIK”

DPUG’nin yasayla ilgili temel yaklaşımına da değinen Denktaş şöyle devam etti:

“KKTC’de doğup ya da buraya küçük yaşta gelerek tahsilini burada gören gençlere, kendi vatandaşlarımızın çocukları nasıl ki 11 yaşına geldiğinde kimlik kartı alır, aynı şekilde bu insanlara da kimlik kartını ve vatandaşlığı vermekti..Yıllar önce buraya çalışmaya gelen anne babasına da beyaz kimlik kartı vermek suretiyle işlemlerini rahatlatmaktı.”

Beyaz kimlik kartı konusunda Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler ile anlaşmazlık yaşadıklarını da kaydeden Denktaş, “Gündeme geldiğinde tekrar ele alınacak” dedi.

Vatandaşlık vermenin durdurulmadığını da kaydeden Denktaş, “En son hatırladığım kadarıyla geriden başlayarak 11 yılı tamamlayanlara vermekteydiler. Bu aşağıya doğru inmekteydi. Açıkçası şu anda ne yapıyorlar bilmiyorum” ifadesini kullandı.

ATUN: “MÜLKİYET VE “VATANDAŞLIK KONULARINDA ÇEKİNCELERİMİZ VAR”

Kabulde, Kıbrıs Varoluş Hareketi Başkanlık Divanı adına konuşan Ata Atun, özellikle “mülkiyet” ve “vatandaşlık” konularında çekinceleri olduğunu kaydetti.

Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı işaret eden Atun, “global takas” konusuna değinerek, Türkiye ile Yunanistan arasında 1923 yılında imzalanan anlaşmayı anlattı.

Atun, Türkiye’de yaşayıp Yunanistan’a göç eden Rumlarla, Yunanistan’da yaşayıp Türkiye’ye göç eden Türklerin toprak sorununu nasıl çözdüğünü, iki devletin birbirini nasıl tazmin ettiğini içeren yasayı Denktaş’a sundu.

“KIBRISLI TÜRKLERİN SALDIRILARDA ZARAR GÖREN MALLARI MÜZAKERELERDE DİKKATE ALINSIN”

Atun, ayrıca 1963-1964 yıllarında Rumların Kıbrıslı Türklere saldırılarında zarar gören Türk mallarıyla ilgili Birleşmiş Milletlerin kurduğu komisyonun Başkanı Ortega’nın 580 sayfalık raporunu takdim etti.

Ata Atun, “O dönemki hesaplamalara göre Rumlar, Kıbrıslı Türklere 875 bin Kıbrıs Liralık bir zarar vermiş. Bugünkü toplamı 1 buçuk milyar sterlin civarındadır. Kıbrıs Varoluş Hareketi Başkanlık Divanı olarak biz bunların müzakerelerde dikkate alınmasını talep ediyoruz” dedi.

“KISTASLARA UYANLARIN DERHAL VATANDAŞ YAPILMASI TALEBİMİZ VAR”

Yurttaşlık konusuna değinen Atun şunları söyledi:

“Annesi babası KKTC vatandaşı olmayıp burada doğan çocukları KKTC vatandaşı değildir diyerek 18 yaşından sonra yurt dışına gönderen, parçalanmış aileleri korumayan mevcut yasanın değiştirilmesini, insan hakları anlayışına karşı olan mevcut yurttaşlık yasanın değiştirilmesini, vatandaşlıkları 2 yıldır askıya alan yurttaşlık yasasının işler hale getirilmesini, bekleyen, kıstaslara uyan, senelerini doldurmuş kişilerin derhal vatandaş yapılmasını talep ediyoruz.” 
Editör: TE Bilisim