Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kıbrıs'ta sorununa ileride bir çözümde hiçbir garantinin kabul edilemeyeceğini, herhangi bir zaman süresi veya arabuluculuk olamayacağını söyledi, çözümün Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin özgür iradelerinin çözümü olması gerektiğine açıklık getirdi.

Pazartesi günü Moskova'yı ziyaret etmekte olan AKEL Genel Sekreteri Andros Kyprianou ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'ta anlaşmaya herkesin saygı göstermesi gerektiği çağrısını desteklediğini belirtti.

Kıbrıs Haber Ajansı'na (KHA) konuşan ve Lavrov'la 40 dakika süren görüşmesini çok dostane ve verimli olarak niteleyen Kyprianou, görüşmede Rusya Dışişleri Bakanı'na Kıbrıs müzakerelerindeki son gelişmeleri ve görüşülmeyi bekleyen konular hakkında bilgi verdiğini söyledi.

AKEL Genel Sekreteri, bir çözüm üzerinde karar verebilmek için bu konuların çözülmesinin oldukça önemli olduğunu etraflıca izah ettiğini kaydetti.

Garantiler ve güvenlik konusunda da Kyprianou, Rusya Dışişleri Bakanı'nın kendisine hiçbir garantinin kabul edilmeyeceğini, kısa geçiş dönemi için bir tür anlaşma olması gerektiğini açıkça söylediğini ifade etti.

Toprak konusunda da Kyprianou Lavrov'a, yaklaşık 100,000 Kıbrıslı Rumun Kıbrıs Rum yönetimi veya merkezi hükümetin yönetimi altında mülklerine geri dönmelerini sağlayacak bir toprağın geri verilmesi gerektiğini anlattığını bildirdi.


Andros Kyprianou, Karpaz yarımadasının Merkezi Hükümetin yönetiminde yasal sahiplerine geri verilmesiyle ilgili Kıbrıs Rum tarafının önerisini de görüştüklerini, Rusya Dışişleri Bakanı'nın Kıbrıs'ta çözümü ülkesinin desteklediğini söylediğini, Rusya'nın her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu belirttiğini ifade etti.


Türkiye Rusya arasında imzalanan Türk boru hattıyla ilgili anlaşmaya değinilip değinilmediği sorusuna da Kyprianou, Lavrov'un, Kıbrıs sorununun bu görüşmeler sırasında ele alınmadığını, Rusya Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin konuşulduğunu söylediğini aktardı.

Kyprianou, Rusya ve Türkiye arasındaki bu gelişmenin hiçbir şekilde Moskova'nın Kıbrıs'ta çözümle ilgili görüşlerinde bir değişiklik yapmadığını vurguladı.

Andros Kyprianou ve AKEL heyeti Duma Dışişleri Komitesi Başkanı Leonid Slutkyi ile de bir araya geldi ve işbirliği konularını görüştü.


Kıbrıs Haber Ajansı
Editör: TE Bilisim