Lefkoşa’da meydana gelen Uluslararası Bankacılık mevzuatlarına aykırı şekilde işlemlerden dolayı suçlu bulunun Mondial Bank Genel müdürü Kemal İşçiel aleyhindeki karar açıklandı.

Lefkoşa’da, Mondial Private Bank IBU Ltd’in Merkez Bankası yetkililerine banka denetleme konusundaki yeterli erişim iznini vermeyerek suç işlediler.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’ni oluşturan Başkan Fadıl Aksun, Kıdemli Yargıç Vedia Berkut Barkın ve Yargıç Murat Soytaç’ın oluşturduğu heyetin oybirliği ile vermiş olduğu kararı Yargıç Vedia Berkut Barkın okudu.

Boş tüp yüklü kamyonet devrildi Boş tüp yüklü kamyonet devrildi

Barkın Hem dünyada hem de KKTC’de yasa dışı yollardan büyük gelir elde edilmekte olup birçok zaman bu paraların kaynağını ağır suçların teşkil ettiğinin altını çizen Barkut, Genel Müdür veya Genel Müdür Yardımcılarının bankacılık, ekonomi, işletme, maliye veya fınans konularında en az lisans diploması almış olması ve bankacılık veya finansla ilgili bir alanda 5 yıl yöneticilik yapmış olmasını zorunlu kılındığını ifade eden Barkut bu makamların önemine vurgu yaptı.

Barkın Genel Müdür olan Sanık 2 Kemal İşçiel’in görevi ile ilgili olarak daha özenli ve dikkatli davranması gereken bir kişi olduğunu göstermektedir diyerek sıradan bir kişi olmadığı gibi Uluslararası Bankacılık Birimleri yasanın 15. maddesinin 3.fıkrası gayet anlaşılır ve açık bir biçimde Bakanlık veya Merkez Bankası tarafından talep edildiği anda ibraz etmek ve/veya göstermek zorunda olduğunu vurgulayarak;
Sanık 1 Mondial Private Bank IBU Ltd’e 1. Davadan 350,000-TL, 4. Davadan 10,000-TL para cezası verdiklerini,
Sanık 2 konumundaki bankanın Genel Müdürü olan Kemal İşçiel’e 1 yıl hapis cezası verdiklerini açıkladı.

(Kıbrıs Gerçek)

Editör: Haber Merkezi