Akdeniz Plajı’nda, kum zambakları ve deniz kaplumbağalarını koruma etkinliği ilk kez bu kadar çok sivil toplum örgütü ve duyarlı yurttaşın katılımı ve Kuzey Kıbrıs Turkcell’in katkılarıyla, adeta bir festival havasında yaşandı. ‘Kumdan yaşama’, yüzlerce tanığın belleğinde derinizler bıraktı


Etkinliğe destek veren kuruluşlar;

Kıbrıs Türk Restorancılar Birliği (KITREB), Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Derneği, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KIT-SAB), Kıbrıs Türk Fotoğraf Derneği (FODER), Biyologlar Derneği (Bio-Der), Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB), Akdeniz Caretta Beach Restoran, EMMA, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığıve Kuzey Kıbrıs Turkcell



Kuzey Kıbrıs’ın ‘özel’ ziyaretçileriCarettaCarettakaplumbağalarıve ‘KumZambakları’, ilk kezböylesine sevgiyle kucaklandı.
NesilleritükenmesindiyeduyarlıçevrecileringözbebeklerigibikoruduğuminikCaretta’larAkdenizPlajı’ndayaşama ilk dokunuşlarınısahneledi, kumzambaklarıbu doğa mucizesini adeta selamladı.
Kuzey Kıbrıs Turkcell’inkatkısıylaAkdenizPlajı’nda, kumzambaklarıvedeniz kaplumbağalarını koruma etkinliği ilk kez bu kadar çok sivil toplum örgütü ve duyarlı yurttaşın katılımıyla, adeta bir festival havasında yaşandı.

Büyük bir heyecan

Son yıllarda neslit ükenmeye yüz tutan Caretta Caretta’ların denize kavuşmasını izlemek, aynı zamanda korunmaya muhtaç kum zambaklarını tanımak için Akdeniz Köyü sahilindeydik.
Tüm tahminler, etkinliğe 400-500 çevrecinin katılımı üzerine yoğunlaşmıştı; ancak, SMS davetleri, sosyal medya paylaşımları, posterler ve medya duyuruları ile katılım 2 binin üzerine çıktı.
Bu heyecan, her geçen gün duyarlılığın artması, küçük çocukların daha bilinçli yetişmesi adına çok önemliydi.
Bu iki canlının varlığının korunması daha sonraki nesillere aktarılmasıyla mümkün olabilirdi. Kuzey Kıbrıs Turkcell’in buradaki katkısı büyüktü.

Lefkoşa merkez ofis önünden kaldırılan otobüs pilot bir çalışmaydı. Bundan sonraki etkinliklere ışık tutan bir katılımla otobüs tamamen doldu ve adanın diğer noktalarından da bundan sonrası için “otobüs kaldırılması yönünde” istekler gelmeye başladı.

Etkinliğe, destek veren vatandaşlar, sivil toplum örgütleri, birlik ve derneklerin çalışan ve gönüllülerinin yanısıra Çevre ve Doğal Kaynakları Bakanı Dr. Hamit Bakırcı da katıldı.

Halkın beklenenin çok üzerinde katılım göstermesi yetkilileri sevindirirken plajın önünde 2 km’den fazla araç kuyruğu oluştu.
Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti’nin gönüllü ve çalışanları, adanın tüm sahillerinden getirdikleri yumurtadan çıkmış ancak yuvalarından çıkamamış Caretta Caretta’ları, vatandaşlara ne yapmaları gerektiği konusunda uyardıktan sonra özgürlüklerine bıraktı. 80 yavrunun sahilden denize kavuşmaları ilgiyle izlendi.


Editör: TE Bilisim