Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Zihni Turkan, Merkezi Cezaevi’nin kuzey yönünden gelen yağmur sularının Lefkoşa Sanayi Bölgesi'ne akışını engellemek için çalışma yapılmakta olduğunun gözlemlendiğini ancak Kuzey Batı’dan (Lefkoşa Stadyumu’nun Kuzeyi) gelen yağmur suyu akışı için herhangi bir tedbir alınmadığının tespit edildiğini savundu.


Turkan yaptığı yazılı açıklamada, Birlik’ten bir heyetin önceki gün Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nin kuzeyini ziyaret ederek, yağmur sularını engellemek için yapılan çalışmaları yerinde incelediğini belirtti. KTMMOB Genel Sekreteri İzzet Volkan ve Genel Sayman Hayati Benli’nin eşlik ettiği teknik heyette, Mustafa Sıdal, Engin Kunt, Nevzat Öznel, Ahmet Ömer Çağnan ve Doğan Gürgen’in yer aldığını ifade eden Turkan, bölgeye Merkezi Cezaevi’nin Kuzey yönü ile Merkezi Cezaevi’nin Kuzey Batısı olmak üzere iki yönden su akışı olduğuna işaret etti. 

Turkan, teknik heyetlerinin yaptığı tetkik ve inceleme sonucu saptamalarını şöyle sıraladı; 

“Çalışma ile ilgili herhangi bir mühendislik projesi yoktur. İki yerde yapılan toprak set dolgular usulüne göre yapılmamıştır. Şöyle ki; toprak set dolgular sıkıştırılmamış yığma olduğu için, su ile teması halinde su doygunluğa ulaştığında akmaya başlayacak ve toprak set yıkılacaktır.

Toprak set dolgular arasında açılmaya çalışılan kanal duvar eğimleri usule uygun değildir. Ayrıca söz konusu toprak kil olduğu için su ile teması halinde kısa sürede yıkılıp kanalların kapanmasına neden olacaktır. Söz konusu çalışma ile açılmaya çalışılan kanal uzunluğu yaklaşık 400 metre civarındadır ve kanalda su akışının tersi yönünde eğim vardır. Kanal kazısından çıkan hafriyatın su toplama hafızasına serilmesi yanlıştır. Su akışı sırasında söz konusu serbest toprak kanalı tıkayacaktır.”

Su baskınına maruz kalan Sanayi Bölgesi ve Taşkınköy Bölgesinde mevcut olan yetersiz drenaj sisteminin iyileştirilmesi ile ilgili herhangi bir ciddi çalışma gözlemlenmediği için su baskınlarının yeniden yaşanması endişesini taşıdıklarını vurgulayan Turkan, “Sonuç itibarıyla; Kuzey Kıbrıs genelinde ‘Yağmur Suyu Drenaj Master Planı‘ olmadığından, projesiz, günü-birlik alınmaya çalışılan tedbirlerle bu önemli sorunun çözülmesi mümkün değildir. Kaldı ki bu tür çalışmalarla büyük bir mali kaynak da heba edilmektedir” dedi. 

Turkan, 15 değişik meslek disiplinini bünyesinde barındıran birliklerinin, bunun gibi önemli proje ve çalışmalara katkıda bulunmaya hazır olduğunu kaydetti.
Editör: TE Bilisim