Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun eşi Meral Eroğlu, daha önce hazırlanarak Cumhuriyet Meclisi’ne gönderilen Dernekler Yasa Tasarısı’nın yasalaşma fırsatı bulmadan gündemden düştüğünü anımsatarak, “Değişen hükümeterden ve bakanlıklardan bu konuda destek görmedik” dedi.
Hükümet ve meclis’ten bu konudaki beklentilerini dile getiren Eroğlu, “Her şeyi devletten beklemeyerek, hayatın daha da güzel ve yaşanabilir olması noktasında sorumluluk alma isteği olan, sivil katılımcılığın sağlıklı şekilde artmasına yardımcı olacak yeni yasa tasarısının, Bakanlar Kurulu ile Meclise ulaşmasını ve ivedilikle sonuca ulaştırılmasını istiyoruz” ifadesini kullandı.
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN TEMSİLCİLERİ İLE ÖĞLE YEMEĞİ
Meral Eroğlu, bugün, sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle öğle yemeğinde bir araya geldi. Toplantıya, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği, Kıbrıs Türk Ortopedikler Derneği, Kanser Hastalarına Yardım Derneği, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği, Kıbrıs Türk İşitme-Konuşma Engelliler Derneği, Thalasaemia Derneği ile Spastikleri Koruma Cemiyeti.
Lefkoşa Merit Otel’de gerçekleştirilen öğle yemeğine, Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP/UG) Milletvekilleri Hakan Dinçyürek ile Hasan Taçoy, Merkez Kaymakamı Salih Gürpınar ile Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana katıldı.
Cumhurbaşkanı Daire Müdürü Nesligül Onurel’in, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Danışmanı Sülen Karabacak ile Cumhurbaşkanlığının bazı personelinin de hazır bulunduğu yemekli toplantı öncesinde Meral Eroğlu basına açıklama yaptı.
BAYRAM YEMEĞİ
Sivil toplum örgüt temsilcileriyle bir araya geldikleri yemeğin “bayram yemeği” niteliği de taşıdığını söyleyen Meral Eroğlu, “Derneklerimizin tasarı hakkındaki görüş ve önerilerinin bir kez daha sözlü ve nihayetinde yazılı olarak alınması ve tasarıya son şeklinin verilmesi, uygulanabilirliği ve ülke şartlarında en iyi faydayı sağlayacak yapının oluşturulması için iyi bir çalışma yapma imkânı yakalarız diye düşünüyorum” dedi.
MUSTAFA ÇELİK’E RAHMET DİLEDİ
Ülkedeki derneklerin faaliyetleriyle ilgili çalışmalarının geçmişe dayandığını anımsatan Meral Eroğlu, çalışmalara Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği eski Başkanı merhum Mustafa Çelik ile başladığını ifade ederek, Çelik’i rahmetle andı.
Eroğlu, Mustafa Çelik’in mevcut Derneklerin Yasası ile ilgili eksiklik ve şikâyetleri kendisine ilettiğini ve derneklerle birlikte çalışmaya bu şekilde başladıklarını anımsattı.
Çalışmaya “anne” olarak katıldığını ifade eden Eroğlu, “Bu nedenle sizlere her zaman kalbi şükranlarımı sundum. Sunmaya da devam edeceğim” dedi.
“DERNEKLER YASASI ÜZERİNDE TİTİZLİKLE ÇALIŞILMASI GEREKEN BİR YASA”
Çalışma süreciyle ilgili kısa bilgi veren Meral Eroğlu, çeşitli nedenlerle hazırlanan yasanın Meclis’ten geçmediğini anımsatarak, İçişleri ve Yerel Yönetimler eski Bakanı İlkay Kamil’in, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Türkay Tokel’in, milletvekili Hasan Taçoy’un, kaymakamların ve bürokratların geçmişte kendileriyle çalıştığına dikkat çekti.
DP/UG milletvekili Dinçyürek’in hem mesleği gereği hem de gönüllük esasıyla bu konuda bir çalışmaya başlattığını anlatan Eroğlu, çalışmaya katkı koyan, bundan sonra katkılarını bekledikleri dernek yönetici ve üyeleriyle, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerine teşekkür etti.
“DESTEK BULMADIK”
Ülkedeki derneklerin faaliyetlerini sürdürürken, Türk Cemaat Meclisi zamanında yürürlüğe giren 6/61 Sayılı  Dernekler Yasası’nın günün ihtiyaçlarına cevap vermediğini sık sık gündeme getirildiğini belirten Eroğlu, Dernekler Yasası’nın üzerinde titizlikle çalışılması gereken bir yasa olduğunu vurguladı.
Meral Eroğlu, “Değişen hükümetlerden ve bakanlıklardan bu konu hakkında bir destek bulmadık” dedi.
“BİR YASA TASARISI HAZIRLANMASINA İHTİYACI VARDIR”
Ülkedeki derneklerin neredeyse tamamının devletten bir miktar katkı aldığını ifade eden Eroğlu, “Derneklerimizin hepsi kendi yağıyla kendi ciğerini kavurmak için çırpınıyor” dedi.
Hükümet’in derneklere daha fazla katkı sağlamasının elzem olduğuna inanç belirten Meral Eroğlu şunları dile getirdi:
“Derneklerimizin yasalar kapsamında rahatça faaliyet gösterebilmesi, ulusal veya uluslararası düzeyde faaliyette bulunabilmeleri, yabancı ve uluslararası sivil toplum örgütlerinin ülkedeki faaliyetlerinin belirli esaslara bağlanması, Dernekler Yasası kapsamında suç ve cezaların yeniden tespiti gibi hususlarda bir yasa tasarısı hazırlanması ihtiyacı vardır.”
“HALA ÖNLEM ALINMADI”
Bazı yasal olmayan derneklerin ülkede faaliyet gösterdiğine, bazı dernek isimlerinin de yasal olmayan şekilde kullanıldığına dikkat çeken Meral Eroğlu, bu konuda hala önlem alınmadığını vurguladı. Eroğlu, bu konuda süratle ele alınmasını istedi.
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’ın Meclis toplantısında olduğu için kendilerine katılamadığını ifade eden Meral Eroğlu, Bakan Uluçay’a da konunun biran önce gündeme alınması için çağrıda bulundu.
Meral Eroğlu, Hükümet’in ülkedeki derneklere bundan sonra daha fazla katkı konulacağına inandığını söyleyerek, yemekli toplantıya katılan sivil toplum örgüt temsilcileriyle tüm halkın Kurban Bayramı’nı da kutladı. 
Editör: TE Bilisim