Bu çerçevede, sağlık merkezi olan tüm yerleşim yerlerinde, yerel yönetimlerin de işbirliğiyle farkındalık seminerleri verilecek; devlet hastanelerinde cerrahlar tarafından ücretsiz meme muayeneleri yapılacak ve yine devlet hastanelerinde ücretsiz mamografi taramaları olacak.

Bakanlığın hazırladığı “Meme Kanserinde Erken Tanı İçin Ayda Bir Kez 5 Dakika!”, “Farkında Ol Sağlıklı Yaşa”, “Meme Kanserinde Erken Tanı Hayat Kurtarır” temalı broşürler de, hastane, sağlık merkezleri ve seminerlerde halka dağıtılacak.

Ayrıca Sağlık Bakanı Ahmet Gülle yarın, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki Erken Tanı Merkezi’nde konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyecek.

Bakan Gülle, yarın saat 09.30’da yapılacak basın toplantısında, “Meme Kanseri Farkındalık Ayı”nda gerçekleştirilecek aktiviteler hakkında geniş bilgi verecek.

İLK SEMİNER GEÇİTKALE’DE

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında, eğitici, koruyucu ve tedavi edici etkinliklerin ilki bugün yapılıyor.

Geçitkale’de, bugün saat 16.00’da, Cumhuriyet Lisesi Konferans Salonu’nda yapılacak “Meme Kanseri Farkındalık seminerini”, 17 Ekim Cuma günü saat 16.00’da İskele Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak diğer seminer izleyecek. Meme kanseri farkındalık seminerleri, toplam 13 beldede devam edecek.

Etkinlikler, “Kendini Muayene Et Hayatını Kurtar”, “Erken Tanı Hayat Kurtarır” sloganlarıyla hayat bulacak.

Meme kanserine yönelik ücretsiz muayeneler, Lefkoşa, Girne ve Cengiz Topel Hastanesi’nde Çarşamba; Mağusa’da ise Salı günü yapılacak.

Muayenesi yapılan kişilere, Lefkoşa Erken Tanı Merkezi, Mağusa Devlet Hastanesi ve Girne Akçiçek Hastanelerinde ücretsiz mamografi taraması da uygulanacak.

Cengiz Topel Hastanesi’nde muayenesi yapılan hastaların mamografileriyse, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Erken Tanı Merkezi’nde yapılacak.

MUAYENE İÇİN RANDEVU ALINACAK

Bakanlık açıklamasında, “Vatandaşlarımızın öncelikle gidecekleri hastanelerin randevu birimlerinden arayarak, cerrahi polikliniğinde haftada bir gün yapılacak olan meme muayenesi için randevu almaları ve oradan muayene edildikten sonra mamografi için yönlendirilmeleri uygun olacaktır” denildi.

Randevu numaraları, Lefkoşa için 228 54 41, Mağusa için 364 85 20 ve Girne için de 815 50 97 olarak açıklandı.

“KANSER ÜLKEDEKİ 2 BÜYÜK HASTALIK GRUBUNDAN BİRİ OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kanser ve meme kanseri konusunda değerlendirmelere de yer verildi.

KKTC’de kansere yakalanma oranının Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinin gerisinde olduğunu ancak kanserin, ülkedeki 2 büyük hastalık grubundan biri olarak görüldüğünü ve bu konuda gerekli planlamaların yapıldığı kaydedildi.

MEME KANSERİ KKTC’DE EN SIK GÖRÜLEN İKİNCİ KANSER TÜRÜ

Meme kanserinin, dünyada akciğer kanserinden sonra en çok tanı konulan kanser türü olduğu belirtilerek, Kuzey Kıbrıs’ta meme kanserinin, cilt kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser tür olduğu açıklandı.

Yapılan açıklamada, tüm hastalıklarda olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhisin önemli olduğu belirtildi.

35 YAŞ UYARISI

Açıklamada ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) de önerdiği doğrultuda, 35 yaşını geçmiş olan ve bugüne kadar hiç meme muayenesi yaptırmayıp, mamografi çektirmeyen kişilerin bu muayenelere katılmalarının önemine dikkat çekildi.

Amacın gerçek veriler üzerinden giderek, cesaretle kanserle yüzleşmek ve gerekli çalışmaları süratle yapmak olduğu vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı, dünyada ve ülkede kansere yakalanma oranlarının, Türkiye’de yüz binde 201 kişi, Avrupa Birliği’nde yüz binde 278 kişi, ABD'de yüz binde 322, Güney Kıbrıs'ta yüz binde 178 ve KKTC’de de yüz binde 170 ila 200 kişi arasında olduğunu da belirtti.

Editör: TE Bilisim