BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide yazılı bir açıklama yaparak liderler arasında 17 Mayıs görüşmesinden sonra kararlaştırılan ve 9 gündür sürdürdüğü mekik diplomasisinin başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı.

Açıklama şöyle:

“Geçtiğimiz 9 gün boyunca, Rum Lider Anastasiadis ve Türk lider Akıncı’nın 17 Mayıs’taki görüşmelerini takip eden 9 gün boyunca, iki lider arasında mekik diplomasisi uyguladım.

Her iki lider de Cenevre’de yeniden bir Kıbrıs Konferansı'nın yapılmasına yönelik isteklerini dile getirdiler. Odak noktamız da bu konunun gerçekleştirilebilmesi için ortak bir yöntem bulmaya çalışmak oldu.

Ancak ne yazık ki liderlerin Cenevre için öngördükleri yöntemler arasında yaşanan ciddi görüş ayrılıklarından dolayı, büyük çabalara rağmen ortak bir zemin bulunamadı.

Ortak bir zemin ihtimali olmamasından dolayı, mekik diplomasisin devam etmesinin bir anlamı yoktur.

Bu sabah, Sayın Akıncı ve Sayın Anastasiadis tarafından bilgilendirildim. Daha sonra, BM Güvenlik Konseyi'nin beş Daimi Üyesinin Büyükelçileriyle ortak bir toplantı yaparak onları da bilgilendirdim. Şimdi BM Genel Sekreterini bilgilendirip, ilerleme yolundaki tavsiyelerini alacağım.”

Editör: TE Bilisim