Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “müzakere masasında iki taraf olur ve iki tarafın da hakları ve istekleri olur. Bir birimizin haklarına ve isteklerine saygılı hareket edersek, masaya karşı tarafı yok saymadan bazı öneriler koyarsak anlaşma çok daha rahat olur. Müzakere masasında buna benzer bir sorun yaşanıyor. Çözeceğiz inşallah” dedi.

Uluslararası Diplomatlar Birliği Başkanı Meinel, Girne Amerikan Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar’la birlikte Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu ziyaret etti.

MEINEL

Saat 10.00’da Eroğlu tarafından kabul edilen Günter Meinel, görüşme öncesinde yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılması ve adanın  eşitliğe dayalı bir zeminde birleştirilmesi için çalışılması gerektiğini ifade etti.

Almanya’daki sanayi yatırımcılarını KKTC’ye çekmek istediklerini söyleyen Meinel, bu konuda ABD ve BM’den de daha fazla destek beklentisi içerisinde olduklarını kaydetti.

Kıbrıs’taki problemi daha iyi ifade edebilmek için Kıbrıslı Türkler’in seslerini duyurmaları gerektiğini vurgulayan Meinel, bu amaçla Eroğlu’nu Almanya’ya davet etmeyi planladıklarını belirti ve Cumhurbaşkanı Eroğlu’na davetiye sundu.

Eroğlu’nun Almanya’da temaslarda bulunmasına aracılık yapabileceklerini söyleyen Meinel, bu görüşmelerde Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun sorunları masaya yatırma fırsatı bulabileceğini kaydetti.

Eroğlu’yla son görüşmelerinden sonra BM’nin resmi danışmanlık unvanını aldığını söyleyen Meinel, artık daha yoğun ve yorucu bir tempo içerisinde olduğunu dile getirdi.

GAÜ Rektörü Serhat Akpınar ile birlikte bazı çalışmalar yaptıklarını söyleyen Meinel, Avrupa’dan da öğrenci çekmenin amaçlandığı  bir diplomat okulu açmak istediklerini kaydetti.

Meinel, Avrupa’da da diplomat eğitildiğini ancak hedeflerinin Kıbrıs’ta yaşananlara daha fazla dikkat çekmek ve Lefkoşa’yı diplomasi eğitiminin ana merkezi yapmak olduğunu söyledi. Meinel dünyanın önde gelen 4 hocasını bu okula getirteceklerini de ifade etti ve burada Avrupa standartlarında diplomat eğitimi verileceğini kaydetti.

AKPINAR

GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar da Lefkoşa’da diplomat yetiştirmek amacıyla bir bölüm açmayı planladıklarını belirtti ve Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun da “onursal başkan” olmasını arzu ettiklerini ifade etti.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Eroğlu da yaptığı konuşmada  Meinel’in Kıbrıs konusuyla ve KKTC’yle ilgilenmesinin memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Eroğlu, Diplomasi Akademi’si açılışı ve Almanya’dan yatırımcı çekme gayretlerinin de kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

Meinel’in Almanya davetine ilk fırsatta icabet edeceğini dile getiren Eroğlu,  davetten dolayı teşekkür etti.

Kıbrıs’ta her iki halkın barış içinde yaşayabileceği bir anlaşma için uğraştıklarını dile getiren Eroğlu, bir anlaşma için iki tarafın da aynı iradeye sahip olması gerektiğini, kendilerinde o iradenin olduğunu  belirtti. Eroğlu, karşı tarafta da o anlaşma iradesi olursa ve Kıbrıs’ta sadece  kendilerinin değil Kıbrıslı Türkler’in de huzur  ve güven içerisinde yaşama hakkı olduğunu teslim ederlerse bir anlaşmaya varılabileceğini dile getirdi.

Editör: TE Bilisim