Medya Etik Kurulu, gazetecilerin temel görevinin, gerçekleri nesnel bir biçimde, çarpıtmadan ve sansürlemeden aktarmak olduğunu anımsattı.

Medya Etik Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, BRTK’nın, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin açıklamasını haberleştirmede sergilediği tutumun bu ilkeye ters düştüğü sonucuna vardığı ve kurum yönetimini uyarma kararı aldığı kaydedildi.

Medya Etik Kurulu ayrıca, tüm medya kuruluşlarına, demokrasiye katkı koyacak bir görev bilinciyle hareket edilmesinin önemini hatırlattı.

Farklı görüşlerin medya aracılığıyla halka ulaştırılabilmesinin, çok sesliliğin ve demokratik yaşamın vazgeçilmez ön şartlarından birisi olduğunu vurgulayan Medya Etik Kurulu, özellikle “kamusal yayıncılık” misyonuyla görevlendirilmiş kurumların, demokratik bilgilenme süreçlerine azami özeni göstermelerinin şart olduğunu ifade etti.

“AÇIKLAMA YAPILMADI”

Açıklamaya göre, KTGB’nin kurula yaptığı şikayet başvurusunda; BRTK’nın kendilerine sansür uyguladığı, BRTK Müdürünün BRTK Yönetim Kurulu’ndan bilgi gizlediği, Yönetim Kurulu’ndaki KTGB temsilcisine yönelik “tehditvari” ve “hakaretamiz” davranışlar sergilediği iddia edilerek, birliğin basın bildirisinin BRT haber bültenlerinde “kırpılarak” ve “özünden kopartılarak” yansıtıldığı belirtildi.

Şikayet başvurusunu ele alan kurul, BRTK Yönetim Kurulu’ndan açıklama istedi. Ancak söz verilmesine karşın makul bir bekleme süresi içerisinde istenilen açıklamayı alamayan kurul, şikayet edilenin savunması olmaksızın başvuruyu görüşerek öncelikle şu sonuca ulaştı:

“KTGB’nin BRT bültenlerinde ‘kırpılarak ve özünden kopartılarak’ yansıtıldığını belirttiği basın bildirisi metninin bütünüyle, BRT haberlerindeki sunuşu arasında belirgin bir fark dikkat çekmektedir. BRT bülteninde kullanılan haber metninden, KTGB’nin esasen hangi nedenlerle, kimden şikayetçi olduğunun anlaşılması mümkün değildir”

“DEMOKRATİK YAŞAMIN VAZGEÇİLMEZİ”

KTGB’nin BRTK Müdürünü eleştiren ikinci bir açıklamasının BRT bültenleri dışında tutulduğu yönündeki şikayetini de değerlendiren Medya Etik Kurulu, demokratik toplumların, özgür bilgi ve kanaat dolaşımına muhtaç olduğunu anımsattı. Kurul, farklı görüşlerin medya aracılığıyla halka ulaştırılabilmesinin, çok sesliliğin ve demokratik yaşamın vazgeçilmez ön şartlarından birisi olduğunu vurguladı.

Medya Etik Kurulu açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizdeki medya kuruluşlarının bu ilkeye sarsılmaz bir inançla sahip çıkmaları gerekmektedir. Özellikle ‘kamusal yayıncılık’ misyonuyla görevlendirilmiş kurumların, demokratik bilgilenme süreçlerine azami özeni göstermeleri şarttır. BRTK yönetiminin, kendisine yönelik eleştirilerde ‘yasaklayıcı’ bir eğilim sergilemesi; genel toplumsal meselelerde her kesime eşit söz hakkı tanıyacağı konusunda tereddüt yaşanmasına yol açabilecek niteliktedir.”
Editör: TE Bilisim