oplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Kıbrıs Türk halkına referandum hakkı veren Anayasa’daki 162. maddenin değiştirilmek istenmesini doğru bulmadığını söyledi.

Çakıcı, hükümet programının çok güzel hazırlanmış, iddialı bir metin olduğunu ifade ederek, Türkiye’yle imzalanan ekonomik protokollün ne olacağı konusunda ise programda somut ifade kullanılmadığını belirtti.

Meclis’te hükümet programı görüşmeleri sırasında UBP Genel Başkanı Özgürgün’ün ardından söz alan Çakıcı, hükümet programını değerlendirmenin ve yanlış bulduklarını ifade etmenin görevleri olduğuna işaret ederek, Meclis ziyaretlerinin kısıtlanması konusuna değindi.

Geçmişte yığılmaların olduğunu ancak vatandaşın randevu alarak istediği vekille görüşebilmesi gerektiğini kaydeden Çakıcı, “Bu yasağı doğru bulmuyorum. ‘Salı, Çarşamba, Cuma gelsinler’ dendi ancak vekiller burada olacak mı?” diye sordu.

Tüm vekilleri ilgilendiren kararların tüm kesimlerin görüşüyle karara bağlanması gerektiğini, kendilerinin de TDP olarak fikrinin alınması gerektiğini kaydeden Çakıcı, bu teamüllere dikkat edilirse mutlu olacağını belirtti.

“İDDİALI BİRMETİN”

Hükümet programının çok güzel hazırlanmış iddialı bir metin olduğunu ifade ederek, ilk önce bakanlıkların dağılımıyla ilgili fikirlerini açıkladı.

Gençlik ve spor bakanlıklarının ayrılacağı sözü verildiğini anımsatan Çakıcı, turizm, ekonomi ve sporun birleşiminden çok güçlü ve sorumluluk gerektiren bir bakanlık oluşturulduğunu söyledi. Bunun şekilsel olarak da verilen önemi sergilediğini kaydeden Çakıcı, turizm lokomotif sektörse ayrı tutulması gerektiğini savundu.

“MÜDÜR VE MÜSTEŞARLAR UZMAN OLMALI”

TDP Genel Başkanı Çakıcı, atanan bakanların da kendi alanlarında tecrübesiz olması nedeniyle yeniden öğrenmek ve çalışmak zorunda kalacağını, bu nedenle de müdür ve müsteşarların mesleki açıdan alanlarında uzman kişiler olması gerektiğini belirtti.

Programın temel vizyonunun ülkenin yaşam tarzına uyacak şekilde hazırlandığını ve hayata geçirilebilmesini umduğunu söyleyen Çakıcı, metin içerisinden anlayamadığını söylediği cümleleri okudu.

“162. MADDENİN DEĞİŞTİRİLMESİ YANLIŞ”

Hükümet programında Anayasa’nın değiştirilmesiyle ilgili de hedefler olduğunu, bu konunun pek çok kez gündeme geldiğini, hatta bazen pazarlık konusu yapıldığını anımsatan Çakıcı, Kıbrıs Türk halkına referandum hakkı veren 162. maddenin değiştirilmesini de yanlış bulduklarını kaydetti.

Çakıcı, anayasanın değiştirilmesi gerektiğine inandığını ve bunun için geçmişte öneri paketi hazırladıklarını söyleyerek, bundan sonra da katkı koymaya hazır olduklarını belirtti.

Genel anlamıyla Meclis iç tüzüğünde de değişiklik yapılabileceğini söyleyen Çakıcı, özellikle milletvekillerinin konuşma sürelerinin belli zamanlarda uzatılması gerektiğine vurgu yaptı.

Çakıcı Türkiye ile olan ilişkilerde de seviyeli ve düzeyli olunması gerektiği kaydederek, icraatta neler yapılacağının gösterilmesi gerektiğini söyledi.

“KIBRIS KONUSU VE DIŞ POLİTİKA AÇIK DEĞİL”

Kıbrıs konusu ve dış politikalar konusunda hükümet programının açık olmadığını belirten Çakıcı, hükümetin bu konudaki planının ne olduğunu sordu. Çakıcı, programda bu konuda yer alan bazı başlıkları da sırasıyla eleştirdi.

VATANDAŞLIKLAR

Vatandaşlıklar konusunda programda yazanlara da değinen Çakıcı, 5 yıl KKTC’de yaşadığı için başvuru hakkı verilmesi yüzünden sıkıntılar yaşandığını ve bu seferki programda da aynı sistemin devam etmesinin doğru olmadığını bu işlemin kotaya bağlanmasının ek yasal düzenlemelerle çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.

İçişleri ve yerel yönetimlerde ciddi sorunlar olduğunu, istisnalar haricinde neredeyse tüm belediyelerin benzer uygulamalarla kaosa sürüklendiğini ifade eden Çakıcı, belediye yasalarının değiştirilerek ceza kapsamının somutlaştırılması gerektiğini belirtti.
 
Çakıcı, kadın ticaretinin engellenmesi için denetimlerin sıklaştırılması gerektiğine işaret ederek, bu konuda çağdaş yasalar hazırlanmasını istedi.

Cezaevi ile ilgili yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi gerektiğini de kaydeden Çakıcı, suçluların konumlarına göre ayrı yerlerde tutulması gerektiğini savundu.

Yeni hükümetin bu konuda acil bir çalışma yapması gerektiğini kaydeden Çakıcı, bunun devlete de ekonomik kâr sağlayacağını belirtti.

PROTOKOLLE İLGİLİ NET İFADELER YOK

Hükümet programında TC ile imzalanan ekonomik protokolle ilgili olarak da net ve somut ifadeler kullanılmadığını kaydeden Çakıcı, önceden revize söylemleri kullanılırken programda bu ifadelere yer verilmediğini vurguladı.

Faizler ve borçlarla ilgili de net açıklamalar yapılmadığını “hep cek-cak ifadelerine yer verildiğini” savunan Çakıcı, AKSA, DAÜ-DAK ve Ercan konularının da ele alınacağını ancak ne yapılacağının öngörülmediğini söyledi. Çakıcı, KTHY konusunun ise programda hiç yer almadığını belirtti.

Sağlık konusundaki eleştirilerini de paylaşan Çakıcı, genel sağlık sigortası gibi konuların ne zaman hayata geçirileceğinin de hayati önem taşıdığını belirtti. Mehmet Çakıcı, Sağlık Fonu adı altında alınan ücretlerin de hastaneye gitmek zorunda kalan insanlardan alınan vergi olduğunu savundu.

Çalışma yaşamının denetlenmesinin de her hükümette dile getirildiğini ancak çok da başarılı olunmadığını dile getiren Çakıcı, programda sendikalaşmaya da değinilmesini beklediğini ancak umduğunu bulamadığını kaydetti.

TDP Genel Başkanı Çakıcı, rehabilitasyon merkezleri, spor federasyonları, poliste yapıldığı iddia edilen işkenceler ve tarım alanındaki sıkıntılara da değinerek, yapılması gereken ancak programda yer almayan bir dizi konuya değindi.

Çakıcı’nın ardından UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun söz aldı.

Editör: TE Bilisim