Vatandaşlık tartışmaları yaşanan Meclis’te, Başbakan Yardımcısı ve Serdar Denktaş, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’la sözlü tartışmasının ardından bir süre Meclis’i terk etti.

ERHÜRMAN: “YAKIŞTIRMAM AMA YA YALAN SÖYLÜYOR YA DA…”

CTP Milletvekili Erkut Şahali’nin ardından söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, hükümetin hukuka aykırı işlemleri konusunda yaptığı güncel konuşmada, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün “ ülke ekonomisinde sıkıntı yok ve devletin borcu yok” söylemlerini sorguladı.

“Bunu yakıştırmam ama ya Sayın Başbakan yalan söylüyor, ya da Başbakan olarak devletin borcu olup olmadığını bilmiyor ki bu birinciden daha vahimdir” diyen Erhürman, Başbakan Özgürgün’ün Meclis’te olmaması sebebiyle bunları kendisine soramadığını belirtti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ün dünkü söylemlerini de eleştiren Erhürman, Lefke’deki serbest bölge yapımına ilişkin kararın CTP-UBP hükümeti döneminde iptal edildiğini anımsatarak, ancak bu davanın düşürüldüğünü kaydetti.

Dün Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un ikinci bir yeni serbest liman ve bölge göstermesini sorgulayan Erhürman, istisnai vatandaşlık konusunda açıklama yapılması gerektiğini, bu konuda hâlâ açıklama beklediklerini belirtti.

Başbakan Hüseyin Özgürgün’ü “ilkel bir politika” yapmakla suçlayan Erhürman, “Ben sizi bu kürsüden konuşulmaması gerekenleri konuşmamaya davet ediyorum. Umarım bundan sonra kimse açıklanamaz olanı, açıklamaya kalkmaz”  dedi. 

DENKTAŞ: “ÖZGÜRGÜN’ÜN SÖZLERİ BAŞKA YERLERE ÇEKİLDİ”

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün sözlerinin başka yerlere çekildiğini belirterek, piyasa borcu ile bankalara olan borcun çarpıtıldığını söyledi.

Toprak Ürünleri Kurumu’nu örnek gösteren Denktaş, TÜK’ün borcuyla ilgili faiz sıkıntısına işaret etti ve “Bankanın bize faiz hesaplamasını yapıp şudur borcunuz demesi ile kendi kaynaklarımızdan borcumuzu ödemeye başlayacağız, hemen mümkün değil bilançosundan çıkarmamız gerekir” diye konuştu. 

“İLK KEZ 470 MİLYON ARTIYLA KAPATACAĞIZ, BAŞBAKAN’IN İFADE ETMEYE ÇALIŞTIĞI BUDUR”

Denktaş, “İlk kez 470 milyon artıyla kapatacağımız bir dönem geçiriyoruz, Başbakan’ın ifade etmeye çalıştığı bunlardır” dedi.

Vatandaşlık konusunda ise Denktaş, üniversiteye gelmiş gençlere, hakkı olanlara, Kıbrıs’ta doğanlara vatandaşlık vereceklerini kaydetti ve bu kadar kişinin içinde bu nitelikleri taşımayan bazı kişilere de vatandaşlık vermeleri gerekirse onlara da vereceklerini söyledi.

ERHÜRMAN –DENKTAŞ GERGİNLİĞİ

Yeniden söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, yasaya atıfta bulunarak, yasanın istisnai vatandaşlıkların gerekçelerini açıklamayı öngördüğünü dile getirdi.  

Erhürman’ın vatandaşlık konusundaki eleştirilerini yinelemesi ardından Denktaş ve Erhürman arasında sözlü tartışma yaşandı ve Denktaş Meclis’i terk etti. 

Erhürman, kimsenin yasaya aykırı vatandaşlık verme hakkı olmadığını vurguladı. 

ÖZDENEFE: “BAKANLIĞIN ADI YURTTAŞLIK İŞLERİ BAKANLIĞI OLSUN”

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de güncel konuşmasında “yasa dışı vatandaşlıklar” konusuna değindi.

Dağıtılan istisnai vatandaşlıkların yarattığı olumsuzluklara işaret eden Özdenefe, Resmi Gazete’yi alıp bu vatandaşlıkları tek tek saydığını anlattı.

Vatandaşlıkların, eğitim ve sağlık sistemini de zora soktuğuna işaret eden Özdenefe, “İçişleri Bakanlığı’nın adının Yurttaşlık İşleri Bakanlığı olarak değiştirilsin” dedi.

BİR YILDA 924 İSTİSNAİ VATANDAŞLIK

Vatandaşlıklarla ilgili verilerin açıkça paylaşılmasını talep eden Özdenefe, 9 Ağustos 2016- 9 Ağustos 2017 döneminde Bakanlar Kurulu kararıyla istisnai olarak verilen vatandaşlıkların sayısının 924’e ulaştığını; bunların sadece 40’ının sportif, kültürel vs. nedenlerle vatandaşlığa alındığın dile getirdi.

Nüfus politikalarının eğitim ve sağlık hizmetleri açısından önemine işaret eden Özdenefe, bu bağlamda politikaların üretilebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini anlattı.

Editör: TE Bilisim