İlk olarak konuşma istemiyle kürsüye çıkan DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek elektrik tarifelerine değindi.

KIB-TEK ve elektrik tarifeleri konusunda şaibeler olduğunu söyleyen Dinçyürek, “Bugün yüzde 1’lik yakıtın tonu 108 dolardır. En son fiyat ayarlaması yapıldığında 240 dolardı” dedi.

Dinçyürek, dolar kuruna göre hesaplama yapıldığında yakıt maliyetinde yüzde 43 düşüş olduğunu dile getirdi. Elektrikte toplam maliyetin 11,5 kuruş azaldığını, buna göre indirim yapılması gerektiğini söyleyen Dinçyürek, aksi söylemlerin vatandaşla dalga geçmek olacağını dile getirdi.

Kimsenin KIB-TEK’i denetleyemediğini söyleyen Dinçyürek, yapılmayan yatırımın yapılmış gibi vatandaştan tahsil edildiğini savundu.

“Filtre için gereken parayı vatandaş ödedi, ama yatırım yapılmadı” diyen Dinçyürek bununla ilgili hiçbir yaptırıma gidilmediğini kaydetti.

KIB-TEK’in ihalelerle ilgili ciddi yolsuzluk iddialarıyla karşı karşıya olduğunu ancak hükümetin bu konuya duyarsız kaldığını ileri süren Dinçyürek, hükümeti göreve davet etti.

ÖZGÜR: “ŞAİBE İMASINDA BULUNARAK BU KONUDA BİR SONUÇ ALINABİLECEĞİNİ ZANNETMEK, BANA GÖRE SİYASETE BÜYÜK BİR HATA”

Bunun üzerine söz alan Maliye Bakanı Birikim Özgür, “KIB-TEK yönetimiyle ilgili rahatsızlığınız olabilir ama şaibe imasında bulunarak bu konuda bir sonuç alınabileceğini zannetmek, bana göre siyasete büyük bir hatadır” dedi
“Bu kurumun ne kadar borcu olduğunu, yatırım ihtiyacı olduğunu biliyoruz” diyen Özgür, yöneticilerin kurumun sorunlarını çözmek için çalıştığını dile getirdi.

“Ortada bir nizamname var ve bunu uygulamakla yükümlüyüz diyen” Özgür, bu nizamname çerçevesinde stoklar göz önünde bulundurulduğunda bugün itibariyle vatandaşın da hoşuna gidecek bir indirimin gündeme gelemediğini belirtti.

“Bu nizamnameyi değiştirme arayışına gidebiliriz, bütün bunları KIB-TEK’le koordine şekilde yapıyoruz” diyen Özgür bir yandan yasaları uygun şekilde uygularken diğer yandan da kalıcı çözümleri araştırdıklarını anlattı.

DİNÇYÜREK

Yeniden söz alan Dinçyürek, önceden neden stok yapıldığının açıklanmasını istedi.

Belediyelerden alınamayan ödemeler için maktu ücrete neden 5 TL ek yapıldığı ve şaibe iddiaları konusunda cevap isteyen Dinçyürek, “KIB-TEK’in kendisinin gelin beni denetleyin demesi lazım. Kapıya gelen denetçileri kovması değil” diye konuştu.

GÜNDÜZ

DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz de konuşma isteminde bulundu. Güncel konuşma yapmak yerine konuşma isteminde bulunduğunu çünkü ilgili bakan olmadığı için kendilerine güncel konuşma izni verilmediğini söyleyen Gündüz, bu uygulamaların herkese yapılıp yapılmadığını sordu.

Gündüz Fikri Orakçıoğlu’nun otopsi raporunun hazırlandığı ancak açıklanmadığı gibi bir bilgi olduğunu, bu konuda neden açıklama yapılmadığını sordu.

Vatandaşların işlerini hızlı ve seri yapılması için komiteler kurulduğunu söyleyen Gündüz, bu komitelerin istendiği gibi çalışmadığını dile getirdi.

Yasaların geçmesinin vatandaşı rahatlatmadığını söyleyen Gündüz, yasaları geçirmenin yetmediğini uygulamak gerektiğini anlattı.

İZBUL

Bunun üzerine Sağlık Bakanı Salih İzbul söz aldı. “Otopsi raporu konusunda Menteş Bey bana sorsaydı kendisine söylerdim rapor bize gelmedi” diyen Bakan, gelir gelmez ileteceğini anlattı.

Daha sonra güncel konuşmalara geçildi. Genel Kurul’un gündeminde 5 güncel konuşma bulunuyor.
Editör: TE Bilisim