Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, önümüzdeki haftadan itibaren olağan toplantılarını pazartesi ve salı günleri yapma kararı aldı.

Halen pazartesi ve perşembe günleri toplanan Meclis Genel Kurulu bugünkü toplantısında ilk olarak Danışma Kurulu’nun Genel Kurul’un toplantı gün ve saatlerini belirleyen kararını kabul etti.

Buna göre, Meclis Genel Kurulu 17 Ekim’den itibaren resmi tatiller dışında, pazartesi ve salı günleri saat 10.00’da toplanarak, görüşülecek konular tamamlana kadar devam edecek.

Meclis, pazartesi günleri yasama; salı günleri ise denetim işlevi yapacak. Meclis Genel Kurulu’nda bu kararın ardından, AKPA heyeti yedek üyeliği onaylandı. AKPA’nın boş olan yedek üyeliğine UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk’in görevlendirilmesine karar verildi.

Genel Kurul’da daha sonra bazı tasarıların komitelerde ve Genel Kurul’da görüşülmeleri konusunda ivedilik kararları alındı.

AZERBAYCAN ZİYARETİ RAPORU

Cumhuriyet Meclisi’nin yaz döneminde yaptığı Azerbaycan ziyaretiyle ilgili rapor, milletvekillerinin bilgisine sunuldu.

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, “Bizi davet edenin kim olduğu önemli, özel bir şirket mi davet etti bizi?” diyerek, konuya açıklık getirilmesini istedi.

Ancak yurt dışında bulunan Cumhurbaşkanı’na vekalet ettiği için Meclis Başkanı Sibel Siber’in ve Başkan Yardımcısı Hüseyiin Avkıran Alanlı’nın Genel Kurul’un bu oturumunda bulunmaması nedeniyle ziyarete ilişkin kararın görüşülmesi bir sonraki oturuma bırakıldı.

ERCAN’LA İLGİLİ ARAŞTIRMA KOMİTESİ’NE TATAR VE ERHÜRMAN

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Ercan Havaalanı’nın İşletme Haklarının Hukuka ve Kamu Yararına Uygunluğunun Araştırılması Hakkında Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığına Ersin Tatar, Başkan Vekilliğine de Tufan Erhürman’ın getirilmesi onaylandı.

TATAR

Konu hakkında söz alan Ersin Tatar, komite başkanlığına seçilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, ancak komitenin ilk toplantısına Erhürman ve diğer komite üyelerinin katılamamasını eleştirdi.

ERHÜRMAN

CTP Milletvekili Tufan Erhürman da komite çalışmalarına tüm üyelerin katılacağını belirterek, komite toplantılarına katılamayacakların yerine bir başkasının atanacağını söyledi.

Erhürman, komite toplantılarının koordineli olarak yapılmasını önemine değinerek, konuya kendilerinin de çok önem verdiklerini, gerekli önem ve hassasiyeti göstereceklerinden hiç kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini vurguladı.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, 11 milyon 250 bin dolar yükümlülükle ilgili son durumun ne olduğunu sordu.

Araştırma komitesinin çalışmalarının son durumunun ne olduğunu da soran Çakıcı, bu konuda kendilerine bilgi verilmesini istedi.

ERTUĞRULOĞLU

Konuşmacıları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, 11 milyon 250 bin dolar konusunu defalarca anlattıklarını, devletin böyle bir mükellefiyeti olmadığını belirterek, devletin 1 dolarlık bile mükellefiyeti bulunmadığını vurguladı.

Söz konusu araştırma komitesini kendisinin talep ettiğini anlatan Ertuğruloğlu, Ercan Havaalanı uluslararası standartlarda denetimi yapılmış bir havaalanı olarak iş yapacaksa, bu denetimin şart olduğunu söyledi.

Yeniden söz alan Çakıcı, Ertuğruloğlu’nun konu hakkındaki açıklamalarının, içine sinmediğini belirtti.

Genel Kurul, Başbakanlığın Meclis’e sunduğu görüşülmeye devam edilecek ve geri çekilecek yasa ve karar tasarılarına ilişkin tezkerelerin okunmasıyla devem etti.

Toplantıda daha sonra Ekonomi, Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nde istifa eden Biray Hamzaoğluları’nın yerine CTP Milletvekili Birikim Özgür’ün getirildiği bilgiye sunuldu.

Başbakanlığın, KKTC hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti hükümeti arasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve İstihdam alanlarında işbirliği anlaşmasına ilişkin tezkere de Genel Kurul’un gündemine getirildi.

SANER

Tezkerenin okunmasının ardından söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, Türkiye ile imzalanan 6 protokol bulunduğunu ifade ederek, bu protokolün de hayırlı olmasını diledi.

ERHÜRMAN: “ELEKTRİK TARTIŞILMALI”

Bilgiye sunuşların ardından söz alan CTP Milletvekili Tufan Erhürman, elektrikte mevcut izole sisteme yapılacak atılımları desteklediğini söylediğini, ancak anlaşma imzalanmadan önce ekonomik fizibilite meselesi ve Türkiye’den elektrik satın alma konumuna mı girileceğinin tartışılmasını istediklerini söyledi.

Kendilerinin istediğinin ve vurguladığının, anlaşma öncesinde bunların tartışılması olduğunu ifade eden Erhürman, bu anlaşma imzalandığında bahsedilen sıkıntıların yaşanıp yaşanmayacağını bilmek istediklerini kaydetti.

Erhürman, anlaşmanın imzalanacak olmasını bugün basından duymalarını eleştirerek, tek temennilerinin bu anlaşma imzalanırken hata yapılmaması olduğunu ve Meclis’in bir anlaşmayı daha reddetmemesini ve Anayasa Mahkemesi’ni sıkıntıya sokmamayı temenni etti.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da konu hakkında söz alarak, sorularına kimin cevap vereceğini sorarak, bugün Türkiye’de imzalanacak çerçeve anlaşmanın içeriğinden kimin haberi olduğunu sordu.

Olayın bir şirkete peşkeş olduğu iddiasında bulunan Çakıcı, muhalefet ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılmadığını, milletvekillerinin hiçbir bilgisi olmadığını ileri sürdü. Çakıcı, bunun demokrasi olmadığını savundu.

DENKTAŞ: “BUGÜN İMZALANACAK ÇERÇEVE ANLAŞMASI”

Başbakan Yardımcı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, eleştirilere cevaben yaptığı konuşmada, bugün imzalanacak anlaşmanın, çalışmaları başlatacak bir çerçeve anlaşması olduğunu belirterek, bunun detaylarının ve nasıl bir uygulama içine gireceğinin daha sonraki iş olduğunu kaydetti.

“2016-18 ÇÖZÜM YILI OLACAKSA…”

Denktaş, 2016-2017’nin çözüm yılı olacağının konuşulduğunu, dolayısıyla bunu anlaşmanın detaylarının 2018’e sarkıtılmasını öngördüklerini belirterek, eğer bir çözüm olursa Güney’de atılan adımlara paralel bir iş yapılması amacıyla bunun 2018’e bırakılmasının düşünüldüğünü ve Kıb-Tek’in tamamen ortadan kaldırılmadan, Kıb-Tek’in yeniden yapılandırılmasının düşünüldüğünü anlattı.

“DETAYLARIN TARTIŞILMASI İÇİN ÖNÜMÜZDE ÇOK ZAMAN VAR”

Detayların tartışılması için önümüzde çok zaman olduğunu ifade eden Denktaş, anlaşmanın sadece çalışmaların başlatılması için olduğunu vurguladı. Denktaş, bunun tam ifadesiyle bir niyet belgesi gibi imzalanacağını belirtti.

Türkiye ile enterkonnekte sisteme geçilmesinin şart olduğunu vurgulayan Denktaş, bunun siyasi bir avantaj olacağını dile getirdi.

Denktaş, geçen gün kapalı oturumda ilgili bakanla anlaşmanın en azından siyasi part1ilerin başkanlarıyla görüşmesini talep ettiğini, ancak bunun için zaman olmadığını kaydetti.

Anlaşmanın içeriğiyle ilgili bakandan bilgi aldığını belirten Denktaş, metinin içeriğini kendisinin de görmediğini söyledi.
Editör: TE Bilisim