Rum Dışişleri Eski Bakanı ve Rum Müzakere Heyeti üyesi Erato Kozaku Markulli’nin önceki gün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, Taşkent, Muratağa, Sandallar ve Atlılar köyünde EOKA-B tedhiş örgütü mensuplarının yaptığı katliamlardan dolayı özür dilemesi Rum basınında yer aldı.

Politis gazetesinin haberine göre, Markulli, “Facebook” hesabından yaptığı açıklamada, 1974 yılında Muratağa köyünde açılan toplu mezarların fotoğraflarını da paylaştı.

Gazete, Markulli’nin bu paylaşımının, DİSİ eski Milletvekili Hristos Rotsas ile arasını açtığını ve Rotsas’ın, Markulli’ye verdiği yanıtta, katliamların, Türk askerine misilleme olsun diye yapıldığını ifade ettiğini yazdı.Markulli’nin özür paylaşımında şunları yazdığı bildirildi:

“14 Ağustos 1974’te EOKA-B aşırı unsurları tarafından Muratağa – Atlılar – Sandallar köylerinden 126 kadın ve çocuk ile Dohni (Taşkent) köyünden 85 sivil erkeğe karşı (aralarında 12 yaşında bir de çocuk vardı) işlenen korkunç suçlar nedeniyle, kamuoyu önünde samimi biçimde Kıbrıslı Türk yurttaşlarımızdan özür dileme ihtiyacı hissediyorum. Ne yazık ki resmi Kıbrıs Cumhuriyeti devleti aradan geçen 42 yıl süre boyunca, bu cinayetlerin ardındaki gerçeği ortaya çıkarmak için herhangi bir soruşturma yapmadı ve bu suçları işleyenlerden hiçbiri, adalete teslim edilmedi. Yakın geçmişte yaşanan Kıbrıs trajedisinin arkasında yatan gerçeği etkili biçimde ortaya çıkarmak için artık, bir Hakikat Komisyonu kurmanın zamanı gelmiştir. Çünkü gerçek ortaya çıkarılmadan, uzlaşma olmayacaktır, uzlaşma olmazsa da barış içerisinde bir arada yaşamak mümkün değildir.

Gerek Türkiye’nin işgal ordusu, gerekse Kıbrıslı Türk aşırı unsurları tarafından ağırlıklı olarak sivil ve masum Kıbrıslı Rumlara karşı işlenmiş korkunç suçları, son 42 yıldır uluslararası camiada sert şekilde kınanırken, kendi aşırı unsurlarımızın ve faşistlerimizin masum ve sivil Kıbrıslı Türklere karşı işlemiş olduğu suçları görmezden gelemeyiz.Burada yayımladığım resimler Atlılar, Muratağa ve Sandallar köylerinde vahşice öldürülmüş Kıbrıslı Türklerle ilgilidir ve Birleşmiş Milletler arşivlerinden alınmışlardır.”
Editör: TE Bilisim