Dünyanın sayılı kale kentleri arasında yer alan, birçok medeniyetin tarihi ve kültürel izlerini bugüne taşıyan Gazimağusa’nın Avrupa ve dünyada hak ettiği yeri almasına yönelik olarak 4 Haziran’da gerçekleştirilen çalıştaya 23 kurum ve kuruluştan 42 katılım gerçekleşmişti.

Çalıştaydan çıkan sonuçlar ve öneriler dün DAÜ Tower Restoran’da DAÜ Turizm Fakültesi ve Antik Mağusa Vakfı temsilcilerinin katılımıyla basın toplantısında açıklandı.

Genel değerlendirme, mevcut ve potansiyel pazarlar, ürün analizi ve tanıtım çalışmaları başlıkları altında açıklanan bildirgede, Gazimağusa’nın tarihi ve kültürel miras açısından çok zengin potansiyele sahip olmasına karşın, bunu yeterince tanıtamadığı ve markalaşma sürecini gerçekleştirmediği tespiti yapıldı.

Kentin ender kale kentler arasında yer almasının ve çeşitli medeniyet ve kültürlerin izlerini taşımasının bir avantaj olduğu, bu zenginliğin ön plana çıkarılarak etkin uluslararası tanıtım yapılması gerektiğine işaret edildi.

Bildirgede, markalaşma sürecinde Gazimağusa’ya ilişkin bir slogan ve logonun da tanıtımda etkili olacağının altı çizildi.

Bildirgede, DAÜ’nün de kent turizmine büyük katkı sağladığının altı çizilerek, DAÜ’de öğrenim gören üniversite öğrencilerinin memnuniyetinin sağlanmasının önemine işaret edildi.

Bildirgede, uzun vadede İngiltere ve Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri ve Balkan ülkelerinde bilinirlik ve bu ülkelerden ziyaretçi hareketi sağlamasının gerektiği ifade edildi.

Gazimağusa’da özellikle Suriçi’nin canlandırılmasına ilişkin grüşlerin de yer aldığı bildiregede, çalıştayada ortaya çıkan sonuçların hayata geçirilmesine ilişkin “Gazimağusa Turizm İnisiyatifi” kurulması önerildi.

ALTINAY: “HEDEFLER İÇİN İŞBİRLİĞİ”

DAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Altınay basın toplantısında yaptığı konuşmada, çalıştayın; devlet kurumları, yerel yönetim ve tüm sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleşmesinin paylaşımcılık açısından önemli olduğunu söyledi.

Altınay, bundan sonraki aşamada ortaya konan hedeflere ulaşılması için birçok kesimin işbirliğinin gerektiğini ifade etti.

Altınay,  bir üst kurul oluşturularak sivil toplum örgütleri ve kurumlarla işbirliğinde hedefleri yaşama geçirmek gerektiğine işaret etti.

CANALTAY

Antik Mağusa Vakfı Başkanı Resmiye Canaltay da, çalıştayın amacının, Gazimağusa’yı, tarihine yakışır bir şekilde dünya turizminde hak ettiği yere ulaştırmak olduğunu söyledi.

Gazimağusa’nın turizmde marka kent haline getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Canaltay, kentin turizmde hak ettiği yerde olmadığını belirtti.

DAÜ’nün öğrenci sayısında belirgin bir artış olduğunu söyleyen Canaltay, Suriçi’nin yeniden canlandırılması amacıyla burada öğrencilere ev kiralanmasına ilişkin bazı çalışmalar yapıldığını söyledi.

Canaltay, Suriçi’ni canlanadırmak amacıyla ayrıca, etkin öğrenci gruplarıyla gösteriler düzenlenebileceğini söyledi.

DAÜ’nün Gazimağusa’ya daha fazla açılması ve öğrenci memnuniyetinin tam olarak sağlanması gerektiğinin altını çizen Canaltay, bu şekilde hem kentin hem üniversitenin büyüyeceğini belirtti.

Canaltay, çalıştay sonuçlarının uygulanmasının takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.

KILIÇ

DAÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kılıç ise, turizm konusunda sivil toplum ile üniversite işbirliğinin önemli olduğunu vurguladı.

Marka yaratma çalışmasında Gazimağusa’nın kale kent yapısı ve tarihi dokusunun ön plana çıkarılabileceğini belirten Kılıç, marka kent olma yolunda logo ve sloganın belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Kılıç, Gazimağusa’nın deniz kenti olmasına karşın denize ulaşımda zorluk yaşandığını belirtti.

Kılıç, çalıştayda, kentin turizm açısında hak ettiği düzeye ulaşması için Avrupa ve dünya pazarlarında markalaşma ihtiyacının ortaya çıktığını ifade ederek, bunun için de etkin tanııtm yöntemleriyle bilinirliği ve ziyaretçi hareketini artırmak gerektiğine değindi.

Kılıç, bilinirliği artırmak için tarihi ve kültürel değerlerin ön plana çıkarılabileceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim