Çelik, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ve Yunanistan'ın tutumuna ilişkin, "Türkiye müzakere masasını her zaman en güçlü zemin olarak görmektedir ama müzakere istemeyenler için de sahada tavizsiz bir şekilde mücadele edeceğimizi söylemek istiyorum." dedi. Çelik, Parti Genel Merkezi'nde AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken basın toplantısı düzenledi. Oruç Reis gemisinin bakım çalışmalarının tamamlanmasının ardından tekrar Doğu Akdeniz'de görevine dönmesine ilişkin bazı ülkelerden açıklamalar geldiğini hatırlatan Çelik, "Böylesine saçma sapan, hukuktan yoksun bir açıklamalar zinciri söz konusu olabilir mi? Sanki hepsi tek kalemden çıkmış. Adını vermeyeceğim, farklı farklı ülkelerin açıklamalarına bakın, sanki her biri Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yazılmış gibi. Ne zamandan beri Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından kullanılan cümleler, başka devletlerin açıklamalarının 'kes-kopyala-yapıştır' yöntemi ile aynısı olabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin kendi yetki alanları ve kıta sahanlığı içerisinde arama yaptığını, bu bölgenin Yunanistan'a 500-600 kilometre, Türkiye'nin ana karasına ise 15 kilometre mesafede olduğunu hatırlatan Çelik, bazı ülkelerin yaptığı Türkiye'nin tek taraflı olarak tansiyonu yükselttiğine yönelik açıklamalara tepki gösterdi. Türkiye'nin burada istikrarsızlık unsuru gibi gösterilmesine yönelik yaklaşımların akılla, mantıkla bağdaşmadığını ifade eden Çelik, "Türkiye Cumhuriyeti devleti, Atatürk'ün 'Yurtta sulh cihanda sulh' ilkesine bağlıdır. Biz Kurtuluş Savaşımızı verirken bile 'Yurtta sulh cihanda sulh' ilkesine bağlıydık. Ama karşımızda dayatmalarla 'Yurtta sulh cihanda sulh' ilkesinin değerini bilmeyen, diplomasinin değerini bilmeyen, müzakerenin değerini bilmeyen, sürekli dayatmalarla Türkiye'nin ve KKTC’nin hak ve menfaatlerini gasp etmeye çalışan bir güç varsa buna karşı da masada verdiğimiz cevaplar gibi sahada da cevap verecek kudrete sahibiz." diye konuştu.

Türkiye'nin diplomatik kapasitesi ve deneyiminin, dünyada sayılı ekollerden biri olduğunu dile getiren Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her zaman "Masadan kaçan taraf olmayacağız" dediğini hatırlatarak, masada "kazan-kazan" formülleri üreten bir diplomasi ekolüne sahip olduklarını vurguladı.

 

Editör: TE Bilisim