Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), ekim ayında başlaması beklenen Kıbrıs sonunun çözümüne yönelik kapsamlı müzakerelerin, kaldığı yerden bugüne kadar üzerinde anlaşmaya varılan konulara ve federal çözüm zeminine saygı gösterilerek başlamasının şart olduğunu ileri sürdü.

BKP Dışişleri Sekreteri Salih Rüştü Sonüstün yaptığı yazılı açıklamada, başarı için tarafların olumsuz tutumlarından uzaklaşarak, samimi olmaları gerektiğini ifade ederek, “müzakere sürecinde bugüne kadar sağlanan ilerlemeyi sıfırlama ve federal çözüm zeminini terk etme çabası içerisine girmenin sonuçsuz bir macera olacağı” uyarısında bulundu.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs’ın sahibi gibi hareket ettiği ve Kıbrıslı Türkleri önemsemeyen bir tutum sergilediğini ileri süren Sonüstün, “Sayın Anastasiadis, Kıbrıs’ın sahibi gibi davranmaktan vazgeçmelidir. Kıbrıs, tüm Kıbrıslılarındır. Petrol, doğal gaz ve diğer tüm doğal kaynaklarda Kıbrıslı Rumlar kadar Kıbrıslı Türklerin de hakkı bulunmaktadır. Kendisinden önceki müzakerecilerin üzerinde anlaştığı konuları görmezden gelerek, yalnızca kendisinin istediği konuların görüşülmesini şart koşmak samimi bir yaklaşım değildir. Tüm konular ve başlıklar masadadır” dedi.

Çözüme yönelik kapsamlı müzakerelerin her aşamasında Kıbrıslı Türklerin özne ve karar verici olmaları gerektiğini vurgulayan Sonüstün, her iki liderin müzakere masasına samimi ve işbirliği anlayışıyla oturarak, ortak geleceğin inşasına dönük adımlar atması çağrısı yaptı. Sonüstün, bunların yapılmaması halinde çözümün gerçekleşmeyeceğini kaydetti.

MARAŞ KAPSAMLI ÇÖZÜM SÜRECİYLE PARALEL İLERLEMELİ

Maraş’ın iade edilerek, Mağusa Limanı’nın direk ticarete açılması gerektiği ifade eden Sonüstün, “Ne bütünlüklü çözüm söylemi ardına saklanarak Maraş ve Mağusa Limanı’nın açılmasını reddetme doğru, ne de yalnızca Maraş ve Mağusa Limanı açılsın deme. Önemli olan kapsamlı çözüm süreci ile paralel bir şekilde Maraş’ın yasal sahiplerine iade edilmesi, Mağusa Limanı’nın açılması ve Kıbrıs Türk toplumunun karşı karşıya kaldığı ambargolardan kurtulmasıdır” ifadelerini kullandı.

Sonüstün, bütünlüklü çözüm söylemi arkasına saklanarak Maraş’ın iadesi ve Mağusa Limanı’nın açılmasını reddedenlerin statükoya hizmet ettiğini iddia ederek, BKP’nin erken federal çözüm yönünde atılacak her adıma yardımcı olarak katkı sağlayacağını belirtti.
Editör: TE Bilisim