Dışişleri Bakanı Özdil Nami, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Kıbrıs ziyaretinin tarihi ve faydalı olacağını belirtti.

Amerika’nın amacının tarafları daha hızlı ve yoğunlaştırılmış müzakerelere davet olduğunu belirten Nami, Biden’in esas geliş amacının tarafları motive etmek olduğunu belirtti. Nami, “Umarım adanın tamamı için iyi bir ziyaret olur ve her iki taraf da bundan faydalanır” dedi.

Enformasyon Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, Kanal Sim’de “Öğlen Postası” programında konuşan Nami, ABD’nin Kıbrıs konusuna 10 yıl aradan sonra Annan Planı seviyesinde ilgi göstermesinin, özellikle ortak metin ile oluşan olumlu ortamla sağlandığını ifade etti. Nami, Amerikalı yetkililerin ayrıca Kıbrıs’taki iç dengeler bakımından da kapsamlı çözüm yönünde olumlu bir atmosfer olduğunu belirttiklerini söyledi.

Nami, aynı yetkililerin dış faktörleri ilgilendiren konular olan doğalgaz, Türkiye-AB ilişkileri, hatta Ukrayna krizinden sonra ortaya çıkan AB-NATO ilişkileri bakımından Kıbrıs meselesinin birçok olumlu gelişmenin anahtarını elinde tutan bir sorun olarak değerlendirdiklerine de işaret etti.

“RUM TARAFI ÇÖZÜM YERİNE ARA ADIMLARI GÜNDEME GETİRME ARZUSUNDA”

Dışişleri Bakanı Nami, Rum tarafına bakıldığında Biden’in ziyareti ile ilgili olarak kapsamlı çözümün hızlanması yerine ara adımları tercih ederek Maraş ve benzeri konuları tekrar gündeme getirmek arzusunda olduklarını belirterek, “Bunu sağlıklı bir yaklaşım olarak görmüyoruz, çünkü adanın her iki tarafında hem Kıbrıslı Rumlar hem Kıbrıslı Türkler kapsamlı çözüm istiyorlar” dedi.

Güven artırıcı önlemlere de değinen Nami, bu önlemlerin Maraş demek olmadığını belirterek, “Güven artırıcı önlemlerin en güçlü destekleyicilerinden biri benim” dedi ve gerek sendikaların gerek işveren kesimin gerekse diğer örgütlerin bu gibi faaliyetlerin içerisinde olmalarını desteklediklerini kaydetti.

“Ancak Güven Artırıcı Önlemler eşittir Maraş’a karşıyım” ifadelerini kullanan Nami, güven artırıcı önlemlerin gerçekten çok geniş kapsamlı, hayatın birçok alanını ilgilendiren konularla ilgili projelere dönüşmesiyle değer ifade edeceğini vurguladı.

Kuzey ile Güney Kıbrıs arasında halen telefon görüşmesi dahi yapılamadığına işaret eden Nami, TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları görüşmeye değinirken de, kapsamlı çözüm müzakereleri ve Kıbrıs Türk tarafının atması gereken adımın ne olduğunu; Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye kanalının ne yapması gerektiğini görüştüklerini ifade etti.

“ÇÖZÜM OLGUNLAŞTI”

Kapsamlı çözüm için hem iç hem de dış faktörlerin olgunlaştığını belirten Nami, Rumların geçmiş ortak kâğıtlara saygı duymadıklarını kaydetti.

Nami, Davutoğlu ile görüşmesinde, Maraş ile ilgili çıkan haberlerin ve Kıbrıs Türk tarafının söylemlerinin de ele alındığını anlattı, ayrıca Davutoğlu’nun Kıbrıslı Türklere bir telkinde bulunmak için değil kapsamlı çözümün müzakere süreci ve ortak açıklama ile ilgili konularda görüşmek için adayı ziyaret ettiğini ifade etti.

Nami, Amerikalı yetkililerin kendileri için dengeli buldukları bazı önerileri de hazırlayıp her iki tarafla paylaştıklarını söyledi. Maraş konusunda, taraflar arasında anlayış birliği oluşmadığı bir noktada, zorlayıcı bir tavırla onları benimsemeyecekleri bir noktaya iteceklerini düşünmediğini de belirten Nami, böyle bir şeyi ne Kıbrıslı Türklerin ne de Kıbrıslı Rumların kabul edeceğini belirtti.

Biden’in ziyaretinin, kapsamlı çözümle ilgili ortak açıklamaya verdiği büyük desteğin bir ifadesi olduğunu yineleyen Nami, Amerika’nın amacının tarafları daha hızlı ve yoğunlaştırılmış müzakerelere davet etmek olduğunun altını çizdi.

Nami, Biden ziyaretinin esas amacının, bu çözüm vizyonunun her iki tarafın halkına da net bir şekilde birinci ağızdan ifade edilmesi olduğunu söyledi. Nami, “Bu pozitif psikolojinin, Amerika tarafından desteklenmesi şeklinde gerçekleşecek bir ziyaret olmasını tahayyül ediyorum” dedi.
Editör: TE Bilisim