Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Gazimağusa Maraş Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (MAZDER) ve Türkiye Halk Bankası arasında dün akşam Gazimağusa’da Maraş esnafı için teminat destek protokolü imzalandı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, esnaf ve sanatkârın rekabet gücünün arttırılmasına yönelik başlattığı 2016 yılı "Geniş Destek Programları" dâhilinde Gazimağusa Maraş esnafından oluşan MAZDER ile destek programına imza koydu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Atun’la birlikte protokolü Türkiye Halk Bankası Bölge Müdürü Ulaş İper Baydar ve Gazimağusa Maraş Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkanı Mahmut Koruk imzaladı.

Protokole göre, esanfın alacağı kredide teminatın ilk 10 bin TL’lik bölümünü bakanlık karşılayacak.
Bakan Atun, "Ekonominin can damarı olan esnaf ve zanaatkara desteklerimiz artarak devam edecektir, sırada Güzelyurt esnafı var” dedi.
2009 yılından beri esnaf ve sanatkârın geliştirilmesine yönelik politikaları geliştirerek artırdıklarını ve kapsamını daha de genişleterek, ipotek ve kefalet sorunu bulunan esnafa da ulaşmak için çalıştıklarını ifade eden Atun, daha önce Lefkoşa esnafı için kurdurdukları iki kefalet kooperatif programının başarılı olduğunu; bu yolla teminat sorunu nedeniyle kredi programlarından faydalanamayan esnafın da bu sistem altında faydalanma şansı bulduğunu dile getirerek aynı programı Gazimağusa ve Güzelyurt esnafına da kazandıracaklarını ifade etti.

Bu yönde esnafın güçlenmesinin ve daha da gelişmesinin öncelikli hedefleri arasından olduğunu belirten Atun, esnafa ülkede ilk kez başlatılan teminat kefaletli ucuz finansman destek programlarının kapsamının genişlediğini söyleyerek, geçen hafta Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile esnaf ve zanatkârlara yönelik imzalanan işbirliği geliştirme mutabakat zaptı ile çalışmaların güçlendirildiğini vurguladı.

Yakın zamanda TESKOMB esnaf kredi programına KKTC esnafının da dâhil olacağını anlatan Atun, bu program sayesinde esnafın çok geniş ucuz finansman imkanına erişebileceğini söyledi.

PROJE LEFKOŞA’DAN MAĞUSA’YA…

Programlardan 2009’dan bugüne esnafın çok büyük bir kesiminin faydalandığını kaydeden Atun, ipotek veya kefalet bulamayıp teminat sorunları yaşayan esnafın finansman sorunun giderilmesine yönelik Lefkoşa'da başlatılan ve yüzde 92 başarılı olarak devam eden teminat destek programının Gazimağusa bölgesine taşındığını ve devamında Güzelyurt ve İskele bölgesindeki esnafının da faydalanacağını anlattı.

Atun, Gazimağusa Maraş Esnaf ve Sanatkârlar Derneği ile imzalanan teminat programının Türkiye Halk Bankası'nın yüzde 5 faiz oranlı Türkiye Cumhuriyeti Hazine Bakanlığı destekli özel esnaf kredisi programına, teminat sıkıntısından dolayı başvuramayan esnafın, program sayesinde faydalanmasının sağlanacağını kaydetti.

Atun, esnaf ve sanatkârın ekonominin bel kemiği olduğuna vurgu yaparak, bölgede küçük esnaf sanayi sitelerinin kurulmasını ve finanssal sıkıntıların giderilmesine yönelik programların devam edeceğini kaydetti.

Teminat programları için 1 milyonluk teminat ayrıldığını dile getiren Atun, bunun çarpan etkisiyle 7 milyon TL'lik finansmanın esnaf tarafından yatırıma dönüştürülmesinin hedeflendiğini söyledi.

Atun ayrıca, teminat programlarıyla ilgili ayrıntılı bilgilerin Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'na bağlı KOBİGEM'den ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden alınabileceğini belirtti.
Editör: TE Bilisim