Davutoğlu, Hilton Otel'de KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile görüşmesinin başında yaptığı açıklamada, KKTC'nin yeni dışişleri bakanını kabul etmekten büyük mutluluk ve onur duyduğunu söyledi.

Nami'nin kritik bir dönemde görev üstlendiğini ve güzel hizmetlere vesile olacağına inandığını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Dün de Downer buradaydı biliyorsunuz, müzakere bağlamında atılacak adımları konuştuk. Sizinle de bir araya gelmek o bakımdan zamanlıca oldu. Tebrik ediyoruz. İnşallah Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bu güzel bayrağıyla ebediyete kadar yaşayacak. Selamlarımızı da Kıbrıs'taki kardeşlerimize iletmenizi rica ediyorum."

Davutoğlu, bu fırsatı Rum kesiminin de kaçırmayacağını umduğunu ve kapsamlı bir barış imkanının doğacağını inandığını ifade ederek, "Türkiye Cumhuriyeti, her halükarda her zaman Kıbrıs Türkleri'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yanında olmaya devam edecektir, her anda ve her şartta. Sizin huzurunuz, barışınız, refahınız, güvenliğiniz, bizim için kendi huzurumuz, barışımız, refahımız, güvenliğimiz anlamındadır. İnşallah kapsamlı bir barışı da hep beraber gerçekleştiririz."

"KIBRIS'TA KAPSAMLI BİR ÇÖZÜM İÇİN KIBRIS TÜRK HALKI ELİNDEN GELENİ YAPIYOR"


KKTC Dışişleri Bakanı Nami de ilk yurtdışı ziyaretini gelenekler üzerine Türkiye'ye yaptığını, bu geleneği devam ettirmenin bir gurur ve sevinç vesilesi olduğunu söyledi.

Bugüne kadar olduğu gibi yakın istişare ve işbirliğinin devam edeceğini aktaran Nami, "Kıbrıs konusu, çok önemli bir kavşağa gelmiş durumda. Kıbrıs Türk halkı artık geleceğinin, dünya sathındaki statüsünün açıklığa kavuşmasını talep ediyor. Bu belirsizliğin devam etmemesi lazım. Dünyayla bütünleşme yolunda çok önemli bir isteğimiz, talebimiz ve arzumuz var. Dünyanın buna biraz kulak vermesini istiyoruz" diye konuştu.

Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüm için Kıbrıs Türk halkının elinden geleni yaptığını vurgulayan Nami, Türkiye'nin de bu çabaya daima destek olduğunu ifade etti.

Nami, Rum tarafının bir "hayır" oyuyla Kıbrıs'ın belirsizliğine neden olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Buna işbirliği içerisinde son verme zamanı geldi. Biz, Kıbrıs'ta federal bir çözümün mutlaka oluşmasını istiyoruz. Bütün çalışmalarımız bu yönde, ancak bu tabii ki karşı tarafın da buna olumlu cevap vermesiyle mümkün olur. Onların da üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeleri gerekir. BM'nin de sorumluluklarının bilincinde hareketle bizim ortaya koyduğumuz olumlu çabalara destek vermesi gerekir. Bu çalışmaları el birliğiyle mutlaka çok daha iyi noktalara taşıyacağımıza benim şüphem yok."

1 SAATLİK GÖRÜŞME


Dışişleri Bakanı Özdil Nami yaklaşık bir saatlik görüşmenin ardından TAK’a yaptığı açıklamada, Davutoğlu ile esas olarak Kıbrıs müzakerelerinde gelinen aşama ve bundan sonra takip edilecek yol üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Davutoğlu ile müşterek adımlarla işbirliğinin nasıl şekilleneceğini de değerlendirdiklerini kaydeden Nami, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile birlikte 22 Eylül’de New York’ta olacağını, Davutoğlu’nun da heyeti ile birlikte orada bulunacağına işaret ederek, New York’ta da karşılıklı görüş alış verişinin devam etmesi yönünde karar ürettiklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, “Görüşmede Maraş konusu gündeme geldi mi?” sorusuna “Maraş diye bir gündem yok. Maraş’ın kapsamlı bir çözümün parçası olduğu konusunda Türkiye ile mutabakat içerisindeyiz” dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun şahsında yeni kurulan KKTC hükümetini tebrik edip hayırlı olmasını dilediğini de vurguladı.  
Editör: TE Bilisim