Hukukun Üstünlüğü Hareketi ile Hayır İnisiyatifi, yangından mal kaçırır gibi acelecilikle hazırlandığını ileri sürdükleri Anayasa değişikliklerinin içerisinde ileride çok kötü sonuçlar doğuracak önemli yenilikler bulunduğunu iddia etti.

Hukukun Üstünlüğü Hareketi ile Hayır İnisiyatifi, “toplumumuzu tehdit edici ve dünyada utanç duyulacak bir konuma sokacak bu değişikliklerin varlığını halkımızın çok iyi idrak etmesi gerekmektedir” dedi.

“AYIRIMCILIK VE IRKÇILIK”

Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı ve Hayır İnisiyatifi adına Tahsin Mertekçi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Anayasanın 144. maddesindeki eller tutulur tek yeniliğin “Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının getirilmiş olması” olduğu savunularak, ancak toplum için çok tehlikeli sonuçlar yaratabilecek şekilde bu hakkın tanınmasında insanlar arasında ayrımcılık ve ırkçılık yapıldığı öne sürüldü.

İnsan hak ve özgürlükleri ihlal edilen yabancıların insandan sayılmadığı, onların insan hakkı olamayacağı ve mahkemeye başvuru yapamayacağının bu maddede açıkça ortaya konduğu ileri sürülen açıklamada, “Anayasanın eşitlik maddesi ile uyuşmayan yeni bir anayasa maddesi yaratılarak Kıbrıslı Türkler’in üzerine yabancı düşmanlığı ve ırkçılık damgası vurulmak istenmektedir. Bu düzenleme ayrıca hak arama özgürlüğüne de atılmış bir tırpandır” iddiasında bulunuldu.

Anayasaya konmak istenen düzenlemenin varlığının dahi tek başına dünyada toplum olarak ayıplanma, dışlanma, izole edilme ve gelecek nesillerin silemeyeceği kadar kötü bir ırkçılık damgası vurulmasına ortam hazırladığı öne sürülen açıklamada, şunlar savunuldu:

“Çağdaş tüm devletlerde ve Avrupa’da bu tür ayrımcılıklar kesinlikle yasaklanmıştır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde de yer alan Ayrımcılık Yasağı’nı resmen ihlal etmekten ötürü mahkum olmaktan öte Avrupa’nın kapılarının tümden yüzümüze kapanabileceği bir uçuruma doğru halkımızı kendi eliyle sürüklemek istemektedirler. Bu görünmez tuzağa karşı tedbirli olmak ve buna kesinlikle evet dememek gerekir. Aksi taktirde gelecek nesillere bunun hesabını hiç veremeyeceğiz.”

Açıklamada halkın referandumdaki cevabının mutlaka “hayır” olması gerektiği kaydedildi.
Editör: TE Bilisim