Hukukun Üstünlüğü Hareketi Bakanı Barış Mamalı, Anayasa değişiklikleri çerçevesinde, 119. maddeye yeni fıkralar eklendiğini; bununla, belediye başkan ve meclis üyelerine yüzde 10’luk usulsüzlük yapma hakkı getirildiğini savundu. 

Mamalı yaptığı yazılı açıklamada, “Yerel Yönetimler” başlıklı maddede yapılan değişiklikler ile bir taraftan belediye yönetimlerinin mahkeme kararı ile görevden alınması sağlanmak istenirken, diğer taraftan ise değişiklik yapılan cümleye konan “en az onda bir” ibaresiyle belediye yönetimlerine aslında usulsüzlük yapma kotası getirildiğini ileri sürdü.

Mamalı, 119. maddenin halkoyuna sunulacak yeni halinde, “hukuka aykırı işlemleriyle yıllık bütçenin en az onda biri tutarında belediyeyi zarara uğratmaları durumunda” belediye başkan ve meclis üyelerinin mahkemeye verilerek görevlerine son verilebileceğinin düzenlendiğini kaydetti. Mamalı şöyle devam etti: 

“Görüleceği üzere bu yeni düzenleme ile bir belediye başkanının veya meclis üyelerinin görevlerine son verilebilmesi için yıllık bütçenin %10’undan daha fazla bir miktarda belediyeyi zarara uğratma koşulu getirilmiştir. Yani, yasadışı, usulsüz veya yolsuzluk diyebileceğimiz hukuka aykırı işlemlerin tutarı yıllık bütçenin %10’unu geçmediği taktirde belediye başkan ve meclis üyelerini bu sebeple dava etmek dahi mümkün olamayacaktır.” 

Düzenlemeyle, özellikle belediye başkanlarının yıllık belediye bütçesinin %10’u kadar belediyeyi zarara uğratıcı her türlü hukuksuzluk yapmaları halinde, kesinlikle yargı yoluyla olsa bile görevlerine son verilemeyeceği görüşünü dile getiren Mamalı, “Burada örtülü şekilde belediye başkan ve meclis üyelerine %10’luk bir dokunulmazlık zırhı getirilmektedir” dedi. 

Bu anayasal kuralın yürürlüğe girmesiyle ortaya çıkacak olan %10’luk zarar verme yetkisinin yasalar ile de daha sonra ortadan kaldırılamayacağını söyleyen Mamalı, şöyle devam etti: 

“Milletvekillerinin servet beyanlarını halktan gizleyen ve anayasa mahkemesine başvurmada insanlar arasında ayrımcılık yapan meclis içi partiler, belli ki usulsüzlük yapacak olan belediye başkanlarını bir nevi korumaya almak için anayasayı kullanmak istemektedirler. Halkımız, bu yapılmak istenenlere ortak olmamalıdır.”
Editör: TE Bilisim