Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk ve tek Cumhurbaşkanı III. Makarios’un 1972-74 döneminde Çekoslovakya’dan gizlice satın alıp, Başpiskoposluk binasının depolarında sakladığı 3 bin 782 adet silah açık artırmaya çıkartılıyor.

Politis “Makarios’un Çek Silahları Bir Alana Bir Bedava” başlıklı haberinde, Yunan subaylar tarafından Makarios’a düzenlenen darbe sonrasında Başpiskoposluk binasını ele geçirmelerinden sonra silahları depodan alarak Rum polis müdürlüğü envanterine geçirildiğini ve Rum Bakanlar Kurulu’nun Mayıs başlarında aldığı kararla açık artırma usulü halka satılacağını yazdı.

Gazete açık artırmaya çıkarılacak toplam 3 bin 782 silahın bininin (1000 adet) “kullanılmamış” M58 tipi otomatik Çek silahı, çok sayıda ikinci el Bren 303, 6,35’lik Bernadelli tabanca, 6,35’lik CZ DVO “Z”, P7 HK ve 7,65’lik CZ Mod 70 olduğunu yazdı. 

Rum Polis Teşkilatı tarafından 9 Nisan 2014’te Adalet ve Kamu Düzeni Bakanlığı’na bu silahların artık Teşkilat’ın ihtiyaçlarına cevap vermediği, bir Rum şirketinin “ihraç etmek maksadıyla” bu silahları satın almak istediğini bildirip silahların ve mühimmatının açık artırma ile halka satışını önerdiğini yazan gazete, bakanlığın bu öneriyi benimsediğini kaydetti, şunları da yazdı:

“M58 tipi Çek yapımı otomatik tüfekler Atina-Lefkoşa ilişkilerindeki krizin tırmandığı 1974 Temmuzu başlarında satın alındı. Makarios darbeden birkaç hafta önce yakın çalışma arkadaşı Kıbrıs İstihbarat Teşkilatı (KİP) Müdürü Yeogrios Tombazo’yu Çekoslovakya’ya gönderdi. Tombazo, Makarios’un darbeye karşı direniş için örgütlediği kuvvetleri silahlandırmak maksadıyla 1000 (bin) adet çek otomatik silahını, mühimmatıyla birlikte satın aldı. 

Silahlar 9 Temmuz 1974’te Çek Havayolları’nın ticari uçağı ile Lefkoşa Havaalanı’na indi. Yük, büyük bir gizlilik içerisinde teslim alındı ancak ASPİS planı temelinde oluşturulan vatandaş gruplarına dağıtılmak yerine Başpiskoposluk depolarına taşındı. Darbede Başpiskoposluk ele geçirilince silahlar darbecilerin eline geçti. Süreç içerisinde Polis Teşkilatı depolarına aktarıldı.

Dikkate değer bir nokta da otomatik silahlarla (M58) birlikte hatırı sayılır miktarda şarjör, kama, kayış, v.b. teçhizatla birlikte 3 milyon adet de 7.62X39 tipi mermi satın alınmış olmasıdır. Bu mermilerin değeri 1 milyon Euro’nun üzerinde ve satın alınmış bütün silah ve mühimmatın değerinin 2/3’si kadardır. 

Çek yapımı M58 otomatik silahlarların (haberden, 9 Temmuz 1974’teki satın alımdan önce alındıkları anlaşılıyor) diğer 905 tanesinin Polis Teşkilatı depolarına nasıl gittiğiyle ilgili bilgi yoktur. Bunlar, Makarios’un 1972’de Çekoslovakya’dan getirttiği ve BM’nin eline geçtiği için tamamen imha edilen ilk parti silahlardan değildir.” 
Editör: TE Bilisim