Merkezi Cezaevi’nde uygulanan kurallarda önemli değişiklikler içeren “Cezaevleri (Değişiklik) Tüzüğü”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Merkezi Cezaevi’nde örgütlü sendikaların da talep ettiği ve eylem gerekçeleri arasında yer alan yeni tüzük, Cezaevi Disiplin Yasası altında hazırlandı ve Cezaevleri Tüzüğü’ndeki birçok kuralı değiştirdi.

Yeni tüzükteki en önemli değişikliklerden biri “ödül” sisteminin getirilmesi oldu.

Mahkum ve tutuklulara uygulanacak ödül-cezalar, ziyaretler, mahkumlara verilecek yiyecek-içecekler, mahkumların avukatlarıyla görüşmeleri, alacakları sağlık hizmetleri gibi birçok konuda düzenlemeler içeren yeni tüzükte mahkumlara çalışmaları karşılığı cüzi rakamlarda ücret verilmesi de yer alıyor.

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Hasan Alicik, TAK muhabirinin sorusu üzerine, Cezaevleri (Değişiklik) Tüzüğü’yle daha önce yerine getirilmeyen kurallar için öngörülen cezalar yanında, sayım ve temizlik gibi kurallara uyan koğuşlarda kalanlara telefon görüşmeleri, televizyon izleme ve açık görüş konularında ödüller verileceğini belirtti.

Müsteşar Alicik, tüzüğün uygulamaya girmesiyle, Merkezi Cezaevi’nde gerekli hazırlıkların tamamlanması için talimat verdiklerini; bu doğrultuda, özellikle açık görüşlerde yaşanan izdihamı giderecek alanlar hazırlanacağını, mahkum ve tutuklulara aileleriyle daha rahat görüşme imkanı sağlanacağını söyledi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI YASASI YÜRÜRLÜKTE

Cumhuriyet Meclisi’nin 21 Nisan tarihli birleşiminde oy birliğiyle kabul edilen “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni kurulacak Orkestranın oluşumu, görev ve çalışma esaslarını düzenleyen yasa, Cumhurbaşkanı’na Senfoni Orkestrası’yla ilgili danışma hizmeti verecek Sanat Kurulu’nun oluşumuyla ilgili kuralları da içeriyor.

GÜVENLİK KAMU GÖREVLİLERİ (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI

Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Resmi Gazete’nin 5 Mayıs sayısında yayımlanarak halkın bilgisine sunuldu. Tasarıyla ilgili görüş ve önerilerin bir hafta içinde Meclis’e yazılı olarak iletilmesi istendi.

Tasarı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Komutanlığı’ndan emekliye ayrılan tuğgenerallere görevdeyken aldıkları ödeneklerin emeklilikte de verilmesini; üniversite mezunu kadınların arasında muvazzaf subay istihdam edebilmeyi ve lisansüstü öğrenim kıdeminden kurmay subayların da faydalanmasını amaçlıyor.

İRAN’A FAHRİ ATAŞE

İran İslam Cumhuriyeti vatandaşı Dr. Karim Khosvarian, KKTC’nin “Ekonomi, Turizm ve Kültür Fahri Ataşesi” olarak atandı.

Bakanlar Kurulu’nun konuyla ilgili kararına göre, Khosvarian, iki ülke arasında iktisadi, kültür ve turizm konularında yakın ilişkiler kurulmasına katkı sağlamak amacıyla KKTC’yi temsil etme ve Lefkoşa’da KKTC-İran İslam Cumhuriyeti Dostluk Evi kurulması yönünde çalışmalar yapacak.
Editör: TE Bilisim